Categories: Sport

VEDAC – Újragondolt futófesztivál

Tavaly új névvel jelentkezett, és új útvonalon haladt a hagyományos városi futófesztivál. Idén ismét módosított útvonallal és versenytávval tovább fejlődik a rendezvény, az Euronics-Rotary Futónap, amelyet május 19-én, vasárnap délelőtt rendez a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club.

A futónapot a korábbi két névadó szponzor – STOP.SHOP, Intersport – mellett tavaly két új támogató is felkarolta: az Euronics, amely az ország legnagyobb üzletét nyitotta meg a STOP.SHOP szomszédságában, valamint a Rotary Club Balatonfüred–Veszprém, mely helyi vállalatok vezetőit tömörítő jószolgálati közösség. A tavalyi nagy sikerű, 3000 főt megmozgató esemény névadói idén is teljes mellszélességgel a kezdeményezés mellé álltak.

Hidat építenek Balatonfüred és Veszprém között

A Rotary Klub Balatonfüred-Veszprém és a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) tavaly írt alá együttműködési megállapodást, a két szervezet azóta is folyamatosan együtt gondolkodik és dolgozik.

A Rotary a világ legnagyobb tekintélyű civil szervezeteinek egyike, amelyben különböző foglalkozású emberek vállalnak önkéntes, humanitárius szolgálatot – mondta Hartmann Péter, a Rotary Balatonfüred–Veszprém elnöke. – Közép- és hosszútávú elképzelésünk a futónap folyamatos fejlesztése. Már idén több újdonsággal jelenünk meg. 2023-ban Budapest rendezi az atlétikai világbajnokságot, illetve rendhagyó módon Veszprém a kelet-balatoni régiót integrálva egyetlenként viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa címet. Erre a kiemelt időszakra a rendezvényt egy regionális, a Balatont és Veszprémet összekötő projektté kívánjuk bővíteni. Jelképesen hidat építünk Balatonfüred és Veszprém között.

Iskolák támogatása

Tavaly a 3000 résztvevő bizonyította, hogy új fejezetéhez érkezett a hagyományos futónap, melyre nagy szükség van a városban – hangsúlyozta Porga Gyula polgármester. – Az iskolák nagymértékű támogatása különös értéke a programnak, köszönöm mindazoknak, akik bármilyen szerepet vállaltak a kezdeményezésben. Minden olyan kezdeményezésnek örülünk, amely a város „kötelező” szerepvállalása mellett értéket teremt, ezzel is segítve a város és az egész régió fejlődését. A Rotary Club Balatonfüred-Veszprém és a VEDAC kezdeményezésének fő üzenete a közösségépítés, amely az EKF 2023 program központi eleme is egyben. Pályázatunkban nagy hangsúlyt fektettünk az összefogásra, így csaknem kétszáz balatoni, valamint bakonyi településsel dolgozunk együtt az EKF 2023 programsorozat megvalósításában. Ezért is érzem fontos ügynek az Euronics–Rotary Futónap támogatását, mert hiszem, hogy városunk, illetve az egész észak-kelet balatoni régió meghatározó sportrendezvényeként segíti az EKF 2023 programban megfogalmazott céljaink elérését.

Két versenytáv, hitelesített 10 kilométeres profi futás

A futófesztiválon ezúttal is két táv közül választhatnak a résztvevők. A Rotary futam 1911 méter hosszú szakasz. S hogy miért ennyi? A magyar Rotary-klubokat egyesítő Rotary Klubok Magyarországi Szövetsége a Rotary International hálózatában az 1911-es számot viseli, így a versenytáv szimbolikus jelentőségű. A nevezés ingyenes.

A Rotary futamra nevezők ezúttal is pólót kapnak ajándékba, az Euronics, a Rotary és a VEDAC színeiben is metszéspontot jelentő kék színben pompázik majd a tömeg. Minden célba érkező az Interspar befutócsomagját kapja meg.

Fontos változás, hogy a profi futás, vagyis a VEDAC futam versenytávja hét kilométerről 10 kilométerre emelkedik. A pályát a Magyar Atlétikai Szövetség illetékes szakembere hitelesíti, ami azt is jelenti, hogy hivatalos versenyeredményt produkálnak az indulók. Ezzel a profi utcai futóverseny irányába is elindul a rendezvény.

A 10 kilométeres táv legjobbjai a rendezvényt támogató Intersportnak köszönhetően ajándékcsomagot kapnak.

Mozgósítási verseny – kizárólag előnevezéssel

A hagyományokhoz ragaszkodva az idei futónapon az iskolák mozgósítási versenye is hangsúlyt kap. Az esemény mottója: „Fuss az iskoládért!”

Támogatóinknak köszönhetően idén is kétmillió forint értékű sportcélú támogatást adunk, a tavalyihoz képest azonban még több esélye nyílik az iskoláknak nyerni. Létszámarányosan a három legtöbb főt mozgósító intézmény mellett hat iskolát díjazunk sorsolás alapján, egy minimális létszámarány teljesítése mellett. Az általános iskolák esetén 10, a középiskolák esetén 5 százalék a belépési küszöb, és kizárólag az előnevezett iskolák vesznek részt a versenyben. Ezzel szeretnénk ösztönözni és egyben jutalmazni azokat az iskolákat, amelyek időt és energiát fektetnek a mozgósításba – fogalmazott Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója.

Az egyéni versenyen bárki elindulhat, de az iskolák közötti versenyben kizárólag az előnevezett Veszprém megyei oktatási intézmények vesznek részt. Az iskolák május 16-án, csütörtökön 12 óráig adhatják le előnevezésüket, de fontos kiemelni, hogy az egyéni indulók a helyszínen is támogathatják a választott, előnevezett iskolákat.

További információk a VEDAC honlapján.

 

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago