Categories: Sport

VEDAC – Különleges futóverseny

Csodálatos helyszínen, a balácai római villagazdaságban szervezte meg a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club hagyományos futóversenyét, a Mezei Futó Magyar Liga második fordulóját.

Már az őszi színekben pompázó természet is pazar hátteret adott volna a mezei futó viadalnak, azonban a balácai Villa Romana egészen csodálatos „házigazdája” volt a megméretésnek. A kéthektáros területen, a római kori, majd’ kétezer éves romok között különleges hangulatú eseményt bonyolított le az egyesület. A közel félezer futó elhaladt a villagazdaság ókori épületei között, átfutottak a birtok hídján, és több lugason is keresztülvágták magukat. Ráadásként szalmabálák, éles kanyarok nehezítették a haladást.

A programban három verseny szerepelt: az U9-es kölyökatlétika, a közép-dunántúli régiónak kiírt Sport XXI sorozatok mezeifutó állomása, valamint a Mezei Futó Magyar Liga második fordulója.

A napot az U11-es és az U13-as atléták kezdték, akiknek 1600 métert kellett teljesíteniük. Az U11-es lányoknál Herku Petra végzett a harmadik helyen. Az U13-as fiúknál Eichberger Máté ezüstérmet, Denk Olivér bronzérmet szerzett, a lányok mezőnyében Vajthó Barbara második lett. Az U11-es és U13-as nyolcfős csapatok versenyében az SVSE, VEDAC, ARAK sorrend alakult ki az első három helyen.

Az U9-eseknél két ezüstérem jutott az ifjú VEDAC-os futópalántáknak, a fiúknál Morgan Tivadar, a lányoknál Szemán Dorka állhatott fel a dobogóra.

A liga számokban a serdülő fiúknál Honti Marcell másodikként teljesítette a négy kilométeres távot, 13:16 perces idővel.

A serdülő lányoknál három kilométer volt az előírt penzum, Szemán Kata 11:06 perccel a hatodik, Rédling Renáta 11:07 perccel a hetedik helyen végzett.

A felnőttek legjobb VEDAC-os eredményét a londoni olimpikon, Kovács Tamás érte el, aki hatodik lett 21:26 perccel. Tamás a táv első felében még a középmezőnyben haladt, aztán fokozatosan dolgozta le a hátrányát, és az utolsó kilométeren a tizedik helyről küzdötte fel magát a hatodikra.

Németh Attila, a VEDAC ügyvezetője elmondta, mindenképpen szerették volna Nemesvámoson tartani a versenyt, mert a község eddig is remek házigazdája volt az eseménynek. A Magyar Nemzeti Múzeum az első megkeresésre igent mondott, ráadásul valamennyi résztvevő a tárlatvezetéssel együtt ingyen tekinthette meg a kiállításokat.

A sport és a kultúra összefonódását kiemelten fontosnak tartjuk, ez a verseny pedig jól illeszkedhet később az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as projektbe is. Szeretnénk minél több rendezvényt összekötni az említett projekttel, ahogy tettük ezt a Gizella Napok alkalmával lebonyolított súlylökő párbajjal is – hangsúlyozta a klubvezető. – Balácára az ország minden részéből érkeztek futók, akik mind egyetértettek abban, hogy különleges helyszínt sikerült választani a mezei futóversenyhez.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago