Categories: Közélet

VÁLLALHATATLAN – Szégyellje magát az operatív törzs!

Ha én lennék az operatív törzs, a mai napon – ha már eddig nem tettem meg, pedig lett volna rá okom elég – azon nyomban elsüllyednék szégyenemben, de legalábbis kérném a felmentésemet. 

Vállalhatatlan ugyanis, ami itthon járványkezelés címszó alatt történik, és ha ezt idáig csak sejtettük volna, ma a napnál fényesebben bebizonyosodott.

December elsején a hivatalos reggeli közlés szerint 5758 levett mintából 3951 bizonyult pozitívnak, kemény 68 százalék! Ha én lennék az operatív törzs, ezzel nem lenne képem kiállni a nyilvánosság elé. Miért?

Ha valóban csak ennyi tesztet végeztek, azt nyugodtan nevezhetjük botrányosnak. Miközben Európa több országában tömeges(!) és ingyenes(!) szűrések zajlanak, nálunk csak ennyire futotta. Nincs elég teszt? Pedig rendeltünk, fürkésztünk, portyáztunk eleget. Nincs rá személyzet? Hiszen a csontig nyúzott mentőket már önkéntesek és kirendeltek hada is segíti. Nincs elegendő laborkapacitás? Egy hete még volt, ennek a háromszorosa is. Hova lettek a laborok? Ki a felelős azért, hogy három héttel karácsony előtt látványosan összeomlik a fertőzöttek felderítése?

A koronavirus.gov.hu ma reggel kilenckor azt írja: „A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon és a kórházi gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredményét a mai sajtótájékoztatón ismertetjük.” Ugyanitt a mintavételek száma alcím alatt november 16. 10 óra 25 perces, szóval pont kéthetes(!) dátummal ez olvasható: „A ma reggel közölt mintavételek száma adatszolgáltatási késedelem miatt nem végleges, a közöltnél jóval több mintavétel történt, az adatot még a mai napon frissítjük.”

Szóval lehet, hogy a mai adatok nem a valóságot tükrözik. Lehet, hogy az adatszolgáltatás és adatfeldolgozás egy kalap „azt” se ér. Ez is éppen elég indok arra, hogy az operatív törzs beismerje, alkalmatlan a feladatára, alkalmatlan a jelentési rendszer megszervezésére és naprakész működtetésére. Jut eszembe: rehabilitálta már „káslerembererőforrásminiszter” a kétnapos adatközlési késés miatt azonnali hatállyal felmentett székesfehérvári kórházigazgatót? Különös tekintettel arra, hogy nem is az ő személyes mulasztása volt?

Van persze egy harmadik lehetséges magyarázat is. Mit is mondott Orbán Viktor pár nappal ezelőtt? Azt, hogy a kormány korlátozások nélküli karácsonyt szeretne. És mit mondott ma a kormányszóvivő? Azt, hogy a kormány legkésőbb december 9-én kihirdeti az ünnepre vonatkozó járványügyi szabályokat. Nyilván az addig közölt adatokra alapozva. Ha a mai „számok jók” – by O.V. – ennek őszintén örülhetünk. Ha pontatlanok, hibásak vagy manipuláltak, akkor viszont a biztonság hamis illúzióját keltik, és csak arra jók, hogy megalapozzanak egy, a karácsonyi népszerűségre játszó kormányzati döntést. Bármelyik is igaz, az operatív törzs szégyellje magát!

[stextbox id=”warning”]György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára beszélt a tömeges tesztelés eredményeiről az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Elmondta, lezárult a tesztelés első köre az egészségügyi intézményekben, szociális otthonokban és az iskolákban. György elöljáróban elmondta, nagyobb részvételi arányra számítottak. Ezer tesztelőcsapat tízezer helyszínre szállt ki, 181 506-an teszteltették magukat. Kiderült, 4436 fő koronavírusost találtak, ami 2,44 százalékos arány. Az államtitkár szerint ez a bajorországi és szlovákiai tömeges tesztelésnek az eredményéhez hasonló. Bővebben a hvg.hu-n.[/stextbox]

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago