Categories: Közélet

VAKCINA – A Szputnyik V blöff?

Megint elsők vagyunk valamiben az uniós országok között! Sajnos, még mindig nem az egészségügyi és szociális ellátásban, nem is az átlagbérek tekintetében. Viszont: hazánk az első tagország, ahová megérkezett tesztelésre az orosz Szputnyik V vakcina. A hírt ki-ki értelmezze ízlése szerint.

Pártunk és kormányunk egyedülálló elköteleződést mutat az orosz oltóanyag iránt, noha azzal szemben a magyarok többsége is bizalmatlan – írja a Political Capital bloggere egy elemzésben.

A Szputnyik V vakcina világelsőként való bejelentése augusztusban sima PR-blöff volt, ám a magyar közmédia már ekkor nagy teret szentelt neki. Putyin nem is mulasztotta el megdicsérni Magyarországot a nyitottságáért és kárhoztatni az EU bürokratáit. Arról jóval kevesebb szó esik, hogy az unió mostanáig már 800 millió adag „nyugati” vakcinára adott le rendelést, amivel majdnem kétszer be lehet oltani a teljes lakosságot.

Természetesen felmerülnek kételyek az oltóanyagok megbízhatóságával, hatékonyságával, kísérleti tesztelésével kapcsolatban, függetlenül attól, hogy melyik gyógyszercég fejlesztései. Hatalmas biznisz? Igen. Legyőzhető oltással a járvány? A virológusok és epidemiológusok szerint igen. A gonosz háttérhatalom akarja ritkítani vele az emberiséget, hogy aztán a maradékot rabigába hajtsa? Ebben mi nem hiszünk, de a laposföldhívők elvakultan állítják, hogy ez bizony a napnál is világosabb.

Csakhogy – visszatérve a pcblog szerzőjéhez – az orosz vakcinával kapcsolatos aggályok valahogy elkerülik a kormányoldali nyilvánosság figyelmét, mivel azokról nem ad hírt a „köz”média. Így arról sem értesülnek, hogy az orosz lakosság körében 59 százalék a Szputnyik V elutasítottsága. Ezzel szemben az Európai Unió oltóanyag-programjainak támadása és a „keleti vakcinák” politikai alapú támogatása szinte mindennapos.

A hivatkozott cikk végső konklúziója az, hogy azon országokban, ahol a vakcinakérdést a politikai szempontoknak rendelik alá, ott a a vakcinák iránti közbizalom súlyosan meginog. Hazaira „fordítva”: a magyar kormány ígérete a Szputnyik V vakcina gyors engedélyeztetéséről és alkalmazásáról egyrészt megalapozatlan, másrészt a vakcinába vetett általános bizalmat is gyengíti.

A teljes cikk itt olvasható.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago