Categories: Közélet

V-BUSZ – Brutális jegyáremelés

Porga Gyula polgármester a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján november 26-án jóváhagyta a V-Busz jegyárainak 30 százalékos emelését 2021. január 1-jétől. A döntést követően a közgyűlés MSZP–LMP–Párbeszéd képviselőcsoportja közleményt adott ki.

A tervezett emelésről itt írtunk.

Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletben foglaltakat figyelembe véve, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján 2020. november 26-án jóváhagyta a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata között létrejött közszolgáltatási keretszerződés 9. számú – Díjszabás megnevezésű – mellékletét.

A döntést követően a közgyűlés MSZP–LMP–Párbeszéd képviselőcsoportja az alábbi közleményt adta ki:

Eszement díjemelés a V-Busznál!

A V-Busz Kft. brutális jegyáremelését hagyta jóvá Veszprém polgármestere. A jegyek és a kedvezményes bérletek ára mintegy 30 százalékkal emelkedik 2021. január 1-jétől. Van olyan jegytípus, amelynek az ára 50 százalékkal lesz magasabb az eddiginél.

Ez az intézkedés a veszélyhelyzetben különös érzéketlenségre vall, de ettől függetlenül sem szolgálja a közösségi közlekedés nagyobb arányú használatát.

Az áremelkedés hatására prognosztizált 2–4 százalékos utasvesztés túl optimistának tűnik, az óriási emelés ennél sokkal többeket tántoríthat el attól, hogy helyi járatos buszra szálljanak. Pedig a cél az volt, hogy minél többen vegyék igénybe ezt a szolgáltatást, hozzájárulva egyben a város környezeti állapotának javításához. Vajon a polgármester nem ismeri Veszprém légszennyezettségi adatait?

A V-Busz Kft. indulásakor azt ígérték, hogy 2019. szeptemberétől vadonatúj elektromos buszok látják majd el a közlekedési közszolgáltatást. Az ígéret nem teljesült. Mindannyian ismerjük a lilára festett gépjárművek műszaki állapotát.

A polgármester új autóbuszok beszerzésére irányuló feltételes közbeszerzési eljárás lefolytatásáról is döntött. De ki a felelős az elmúlt két évben előbb bérelt, majd megvásárolt buszokra elköltött jóval több mint egymilliárd forintért?

Sokadszor bizonyosodik be, hogy a V-Busz vezetése alkalmatlan a közszolgáltatás költséghatékony és jó színvonalú ellátására.

A veszprémi közgyűlés MSZP–LMP–Párbeszéd képviselőcsoportja ezért azt kéri a polgármestertől, hogy fontolja meg a V-Busz Kft. ügyvezetőjének és menedzsmentjének lecserélését.

Benczik Gabriella önkormányzati képviselő

Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő

Hartmann Ferenc frakcióvezető

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago