Kultúra

Újra régizene a romtemplomban

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg Veszprémben a Régizenei Napokat. A koncerteknek ezúttal is a jezsuita romtemplom ad otthont a Kolostorok és Kertek völgyében. A régizene kedvelőit különleges élmények várják, a programot ma sajtótájékoztató keretében ismertették.

Szabó Péter, a Kolostorok és Kertek Kft. igazgatója házigazdaként köszöntötte a megjelenteket, majd Porga Gyula polgármester beszélt arról, hogy a nagy és hangos zenei rendezvények mellett a régizene fesztiválja valami egészen mást, a csendes elmélyülés lehetőségét kínálja. Emlékeztetett rá, hogy Veszprém 2019-ben nyerte el az UNESCO-tól „A zene városa” kitüntető címet. Az elbírálásnál három szempont volt a meghatározó: a gazdag zenei múlt, a zenei élet sokszínűsége, továbbá a magas szintű és nagy létszámot érintő zenei képzés. A régizene évenként ismétlődő ünnepe napjaink szinte minden műfajt felvonultató rendezvénypalettájának egyik kiemelkedő programja.

Vikman Pál, az Orlando Énekegyüttes művészeti vezetője és a fesztivál fő szervezője elsőként a köszönetét fejezte ki, hogy a helyszín idén is a rendelkezésükre áll. A historikus környezet és a jezsuita romtemplom a maga intimitásával, tisztaságával és közvetlenségével ideális helyszín a régizene és a csend bensőséges kapcsolatának átélésére – mondta.

A hangversenysorozat július 18-án este hét órakor a madridi csemballóművész, Ignacio Prego koncertjével kezdődik. 19-én az Orlando Énekegyüttes tiszteleg H. Schütz munkássága előtt a zeneszerző halálának 350. évfordulóján. 20-án a Sebastian Consort, 21-én a Vivaldi Ensemble, 22-én a Recercare Régizenei Műhely, 23-án a DADOR Project, 24-én a Concerto Scirocco, 26-án a Budapest Bach Consort muzsikusai és énekesei lépnek közönség elé az este hétkor kezdődő hangversenyeken. Június 25-én este fél kilenctől a Tihanyi Bencés Apátságban a Kallai Nóra vezette Anima Consort előadása teszi teljessé az egy héten át tartó koncertsorozatot. Jegyek minden esetben a helyszínen válthatók, a további részletekről itt lehet tájékozódni.

Szabó Péter, Porga Gyula és Vikman Pál a sajtótájékoztatón. Fotó: a szerző

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago