Szórakozás / Kultúra · 2022.07.12.

Újra régizene a romtemplomban

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg Veszprémben a Régizenei Napokat. A koncerteknek ezúttal is a jezsuita romtemplom ad otthont a Kolostorok és Kertek völgyében. A régizene kedvelőit különleges élmények várják, a programot ma sajtótájékoztató keretében ismertették.

Szabó Péter, a Kolostorok és Kertek Kft. igazgatója házigazdaként köszöntötte a megjelenteket, majd Porga Gyula polgármester beszélt arról, hogy a nagy és hangos zenei rendezvények mellett a régizene fesztiválja valami egészen mást, a csendes elmélyülés lehetőségét kínálja. Emlékeztetett rá, hogy Veszprém 2019-ben nyerte el az UNESCO-tól „A zene városa” kitüntető címet. Az elbírálásnál három szempont volt a meghatározó: a gazdag zenei múlt, a zenei élet sokszínűsége, továbbá a magas szintű és nagy létszámot érintő zenei képzés. A régizene évenként ismétlődő ünnepe napjaink szinte minden műfajt felvonultató rendezvénypalettájának egyik kiemelkedő programja.

Vikman Pál, az Orlando Énekegyüttes művészeti vezetője és a fesztivál fő szervezője elsőként a köszönetét fejezte ki, hogy a helyszín idén is a rendelkezésükre áll. A historikus környezet és a jezsuita romtemplom a maga intimitásával, tisztaságával és közvetlenségével ideális helyszín a régizene és a csend bensőséges kapcsolatának átélésére – mondta.


A hangversenysorozat július 18-án este hét órakor a madridi csemballóművész, Ignacio Prego koncertjével kezdődik. 19-én az Orlando Énekegyüttes tiszteleg H. Schütz munkássága előtt a zeneszerző halálának 350. évfordulóján. 20-án a Sebastian Consort, 21-én a Vivaldi Ensemble, 22-én a Recercare Régizenei Műhely, 23-án a DADOR Project, 24-én a Concerto Scirocco, 26-án a Budapest Bach Consort muzsikusai és énekesei lépnek közönség elé az este hétkor kezdődő hangversenyeken. Június 25-én este fél kilenctől a Tihanyi Bencés Apátságban a Kallai Nóra vezette Anima Consort előadása teszi teljessé az egy héten át tartó koncertsorozatot. Jegyek minden esetben a helyszínen válthatók, a további részletekről itt lehet tájékozódni.

Szabó Péter, Porga Gyula és Vikman Pál a sajtótájékoztatón. Fotó: a szerző


[fbcomments]