Categories: KözéletEgyéb

ÚJ UTAKON – Veszprémi elkerülő és M8-as Dunaújvárostól Balatonfőkajárig

Egyre látványosabb a város bevezető útjain zajló építkezés. A beruházás első ütemében épülnek a körforgalmak, magasodnak a hídpillérek a litéri és füredi csomópontok között. Ezen a szakaszon három külön szintű csomópont épül: a körgyűrű budapesti, almádi és füredi úti kereszteződésénél. Az almádi csomópontban található híd gerendái már a helyükre kerültek. 

Jelenleg a híd szerkezetépítése van folyamatban – adja hírül a Magyar Építők. A füredi csomóponti híd északi oldalán a hídfő és a szárnyfalak elkészültek, a déli oldalon a pillérek megépültek, itt a töltés építésével folytatódik a munka.

A fejlesztés első üteme a Veszprémtől keletre eső litéri csomópont és a várostól délre fekvő balatonfüredi csomópont közötti 7,3 kilométeren valósul meg két szakaszon. Az első szakaszt 2021 decemberéig építik meg 4,5 kilométer hosszan a litéri csomóponttól, a második szakasz 2022 év végéig készül el a balatonfüredi csomópontig tartó 2,8 kilométeren.

A beruházás részeként jelenleg épülő új budapesti csomóponthoz szervesen kapcsolódik majd a tervezés alatt álló kétszer kétsávos, Veszprém Aréna összekötő út a 8-as és 82-es főutak között.

A térképen az elkerülő

Az elkerülő nyugati szakaszára vonatkozó tervek korszerűségi felülvizsgálata a nemrég lezárult sikeres közbeszerzés után rövidesen megkezdődik. A tervek szerint a füredi csomópont és a csatári csomópont között is négy sávon lehet majd közlekedni, és külön szintűvé válik a tapolcai és a csatári csomópont is.

Elkészült a tanulmányterv az M8 gyorsforgalmi út M7-es autópálya és Dunaújváros közötti szakaszára is – jelentették be csütörtökön egy székesfehérvári sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint. A tanulmányterv első változata kész, a környezeti hatásvizsgálat folyamatban van. Előreláthatólag 2022. januárra engedélyes tervek lesznek, márciusra pedig jogerős építési engedélyek. Ezt követően 6–8 hónap alatt a kiviteli tervek is elkészíthetők, így 2023-ban elindulhatnak a kivitelezési munkálatok – olvasható a balatontipp.hu-n.

Az M8-as leendő szakasza

 

 

 

 

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago