Közélet

Törley Katalin, az év hőse

Angol nyelvű magazin, a Balkan Insight választotta az év hősének Törley Katalin francia szakos tanárt, a Tanítanék mozgalom egyik alapítóját. Hat éve esőben, fagyban, kánikulában rendületlenül szervezi az akciókat a magyar közoktatás megváltoztatásáért.

Egy ország láthatta volna Törley Katalin könnyeit, ha a közmédia hírei közé befért volna a Bazilikával szemközti szolidaritási vonulás. Az emelvényen ott állt a tizenhárom kirúgott középiskolai tanár. Körülöttük tanítványaik, akik szemében könny csillogott. „Tanárnő, itt vagyunk!” – kiabálták. Az internetezők emlékezetébe mélyen bevésődött a kép.

 A francia nyelvet, irodalmat és kultúrát tanító hölgy nem szeptember 30-án könnyezett, amikor őt és még négy társát polgári engedetlenségük miatt eltávolították a Kölcsey-gimnáziumból. Akkor inkább dühös volt és elkeseredett. Azt remélte, a méltatlan eljárás falakat törhet át, többen csatlakoznak mozgalmukhoz, a magyar közoktatás megújításához.

Forrás: rtl.hu

Törley Katalin képe már 2016 óta hozzá tartozik a tanármegmozdulásokhoz. Mozgalmuk egyik jelképe az esernyő lett, hiszen annyiszor áztak a tüntetéseken. És persze a kockás ing, aminek viseléséről az egyik akkori államtitkár (hol van már, a nevére sem emlékszünk) gúnyos megjegyzést tett. Katalin védjegye mégis a sál. Télen nagy, meleg, bolyhos, tavasszal könnyed, sikkes. Hirdetik viselőjéről, hogy élete minden percében ízig-végig nő. Aki tudja, mit akar. Aki a klasszikus politizálás örömét és felelősségét akarja visszahozni: a köz ügyeivel való foglalkozást. Aki tudja, hogy állampolgárként, magánemberként, tanárként, egy szakma képviselőjeként jogosan szól bele az életét, a szakmáját érintő kérdésekbe. Aki szolidaritást vállal másokkal, segít az elesetteknek.

Nemcsak meleg takaróval, jó szóval, de szeretné megtanítani nekik, hogyan állhatnak ki magukért. Aki a tanítványainak erről is beszél az órákon. Hogyne tenné, hisz a világ egyik legizgalmasabb kultúrája tálcán kínálja. A szabadság, egyenlőség, testvériség hármas jelszava Európa alapértéke. A jövő olyan lesz, amilyenné az ifjabb generációk alakítják. Ha őket nem engedik gondolkodni, szárnyalni, ha alattvalói magatartást várnak tőlük, akkor a hatalom alapvető jogaikat sérti meg.

A tanárnő és társai sokáig remélték, a kormány ennyi erőfeszítés és összefogás mellett nem mehet el szó nélkül. Tévedtek. A megértésnek még a látszatát is elkerüli a miniszterelnök. Sőt. Cinikusan olyan emberre bízta az oktatást, akiről pontosan tudta, megtorolja az ellentmondást, hát még az ellenállást.

Törley Katalin nem született hősnek. Abban a gimnáziumban tanított, melynek egykor diákja volt. 23 évnyi tanítás után kirúgták, mert úgy szerette volna végezni a munkáját, ahogy az a XXI. században illendő és hasznos.

Törley tanárnő és kollégái nem hátrálnak. Kreativitásuk kimeríthetetlen. Anno szerveztek bizonyítványosztó pedagógustüntetést. 2016-os szeptemberi kiáltványukban szót emeltek a gyermekéhezés, az elkallódó fiatalok, az egészségügy állapota, a szegénység ellen. Több fényt! – felkiáltással gyertyagyújtást és tüntetést rendeztek a Kossuth téren az oktatás szabadságáért, a gyermekek és az ország jövőjéért.  A gyenge PISA-eredmények miatt követelték Balogh Zoltán miniszter lemondását, önálló oktatási tárca felállítását. Nyilvánosan bemutatták a közoktatási koncepciójukat ismertető Kockás Könyvet.

Vezető fotó: balkaninsight.com

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago