Közélet

BÉR – Csak a bolgárok keresnek kevesebbet

Újabb döbbenetes szám érkezett, amely leleplezi azt a hazug sikerpropagandát, amelyet az Orbán-kormány folytat. Az egész Európai Unióban már csak egyetlen ország, Bulgária az, ahol kevesebb bért kapnak a főállásban, teljes munkaidőben foglalkoztatottak, mint Magyarországon – írja a Nyomtass te is!

Az unió statisztikai hivatalának legfrissebb adatai szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók éves, kiigazított átlagbére 2021-ben 33 500 euró (több mint 13 millió forint) volt az EU-ban. A legtöbbet Luxemburgban keresik, évi 72 200 eurót, Dániában 63 300-at. Magyarországon a második legalacsonyabb az éves átlagbér, 12 600 euró (5 millió forint). Csak Bulgáriában volt ennél kevesebb, 10 300 euró. Románia is megelőzött minket a maga 13 ezer eurójával.

A szakszervezetek folyamatosan követelik a szánalmasan alacsony hazai fizetések emelését. A munkáltatók képviselői viszont azzal érvelnek, hogy ha túl magas a béremelés, akkor bedőlnek a vállalkozások.

– Sokszor elhangzott már Magyarországon ez a kijelentés, de sosem volt még arra példa, hogy tényleg tönkrementek volna emiatt cégek – állítja Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke.

Elismeri, hogy a jelenlegi válság miatt most kicsit más a helyzet, de egy nagyobb béremelés sem jelentene olyan terhet a munkaadóknak, hogy az megrengesse a vállalkozásokat. Ha a MASZSZ elvárásának megfelelően bruttó 240 ezerre emelkedett volna a 2023-as havi minimálbér – amely a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bérét is alapvetően meghatározza –, akkor például egy öt embert foglalkoztató mikrovállalkozásnak havonta 60 ezer forinttal kellene többet fizetnie. Tényleg ennyin múlik egy cég élete?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László a közelmúltban kijelentette: az ország versenyképességének alapja az olcsó munkaerő, vagyis az alacsony bér. Ez végképp kiverte a biztosítékot a szakszervezetnél. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) felszólította a kormányt, hogy hivatalosan határolódjon el az MKIK elnökének kijelentésétől. Az alacsony bérek mára a jövőbeni fejlődés korlátjává váltak. Az országot az alacsony hozzáadott értéket termelő összeszerelői tevékenységre kárhoztatják, ami hosszabb távon nem tartható fenn.

A Nyomtass te is! további témái:

– Még több feltételhez kötik az uniós pénzeket

– Már 1 000 000 000 000 forint „Mészáros Lőrinc” vagyona

– Nem fagy meg Európa, csökkennek a gázárak

– Tömegek az ingyenes ételosztásokon

– Több ezer családtól vonták vissza a csok-ot

– Alaposan átírták a munkajogi szabályokat

Olvassa, nyomtassa, terjessze! A friss lapszám innen tölthető le.

A vezető képen karácsonyi ételosztás a fővárosban. Fotó: Berecz Valter

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago