Egyéb

TOP 500: Sem jobb, sem rosszabb

Jó hír, hogy nem küldte padlóra a világjárvány hazánk gazdaságát. A rossz az, hogy Veszprém megye nem javított pozícióján se a topcégek számát, se árbevételét tekintve. Továbbra is nagyon le van maradva a megye gazdasága a régióban a HVG TOP 500szerint. De irreális is lenne pont a covidos időkben javulásra számítani.

„Mintha meg se kottyant volna a legnagyobb magyarországi vállalatoknak a világjárvány: pusztán a számokat nézve azt látjuk, hogy a HVG ötszázas nagyvállalati rangsorában szereplő cégek 2020-as árbevétele csupán 1,6 százalékkal maradt el a 2019-estől”- olvasható a gazdasági, politikai magazin elemzésében. A cikkíró hozzáteszi, hogy a forint árfolyamának romlása is hozzá járulhatott az eredményhez. „Az előző év utolsó napján 330,5 forintot kellett adni egy euróért, a 2020-as év végén viszont már több mint 365-öt. Ez a bő 10 százalékos pénzromlás ugyanilyen arányban feltupírozza a beszámolójukat euróban készítő cégek friss adatait.” Erre példákat is felhoz, mondván, az Audihoz hasonlóan a Mercedes magyar leányvállalata is úgy ért el forintban 2 százalékos pluszt, hogy az valójában 7 százalékos mínusz.

Ágazatonként átböngészve a TOP 500 adatait, megbizonyosodhatunk róla, a járványév legnagyobb vesztese tényleg a közlekedés 31 százaléknyi visszaeséssel. A legnagyobb nyertese pedig az elektronikai ipar.

Veszprém megye 2020-as TOP 500 eredménye alig különbözik az előző évektől, tehát nem javult és nem is romlott a megye pozíciója a régióbeli szomszédokhoz képest. Továbbra is 13 toplistás nagyvállalat működik megyénkben, míg például Fejérben 27, Komárom-Esztergomban 22, Győr-Moson-Sopronban 20. De vannak nálunk sokkal rosszabbak is, Vas megyében például csak 10 ilyen céget találni, Zalában kettőt, Somogyban, Tolnában és Baranyában négyet-négyet.  

Veszprém megye toplistás nagyvállalatainak 1062 milliárd forint volt az árbevétele a tavalyi évben a HVG közlése szerint. Míg például Fejérben ennek a háromszorosa, 3177 milliárd forint. Egyértelmű, hogy minél közelebb van egy terület Budapesthez, illetve a nyugati határhoz, annál sikeresebb gazdaságilag. Kivéve az észak-keleti országrészben fekvő Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, ahol pontosan annyi top-cég működik, mint Győr-Moson-Sopronban: 20. A Szlovákiával határos BAZ-t olyan cégek húzzák, mint a BorsodChem, a Bosch és a Mol.

A mi megyénk toplistásai a HVG táblázata szerint a következők (zárójelben a nagyvállalati ötszázas rangsorban elért helyezés): Continental Automotive Hungary Kft. (32.), Valeo Autó –Electric Magyarország Kft. (79.), Nitrogénművek Zrt. (132.), Vöröskő Kft. (181.), Adient Mezőlak Kft. (191.), Valeo Siemens eAutomotive Hungary Kft. (258.), Napcsillag Kft (276.), Yanfeng Hungary Kft. (281), Le Bélier Magyarország Formaöntöde Zrt. (352.), Gallus Baromfitenyésztő Kft. (385.), MTD Hungária Kft. (401.), Balluff Elektronika Kft. (483.) és Duvenbeck Logisztikai Kft. (486.).

Fotó: Nitrogénművek

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago