Categories: Életmód

TIPPEK – Felkészülés a télre

Az öregedés velejárója, hogy a test nehezebben alkalmazkodik a hideghez és a téli betegségeket is könnyebben elkapjuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tehetetlenek lennénk a hűvös időszak kihívásaival szemben.

A következő tippek segítenek felkészülni a téli hónapokra.

Az immunrendszer felkészítése

A testünk természetes védekező rendszere az életkor előrehaladtával valamennyit gyengül. Emiatt az idősek jobban ki vannak téve a nátha, influenza és tüdőgyulladás veszélyeinek. Tavaly például az influenzával kórházi kezelésre szorulók 60 százaléka a nyugdíjas korosztályból került ki.
Érdemes ezért mielőbb beadatni az influenza elleni védőoltást, ami minden évben megújul az évről évre változó vírusok elleni harc elősegítésére. Még akkor is tanácsos kérni a vakcinát, ha fittek és egészségesek vagyunk, hiszen így egészen biztosak lehetünk benne, hogy nem ver le minket lábunkról a vírus.

Érdeklődjünk emellett orvosunktól a tüdőgyulladás elleni védőoltásról is. Ha a szakember szerint előnyös volna megkapnunk, mindenképpen adassuk be idén ezt a vakcinát is!

Egyszerű, ám rendkívül hatásos védekezés emellett, ha rendszeresen kezet mosunk, különösképp a járványidőszakban. Ezzel könnyedén megállíthatjuk a kórokozók továbbterjedését.

Arra az esetre pedig, ha mégis elkapnánk egy megfázást, legyen az otthoni készletünkben vény nélkül kapható torokcukorka és meghűlésre való gyógyszer. Kérdezzük ezekről bátran gyógyszerészünket!

A keringési rendszer megsegítése

Az öregedéssel együtt a szívnek egyre komolyabb munkát jelent a testhőmérsékletet fenntartani. A hidegben töltött idő, illetve a szélsőséges hidegben töltött igen rövid időszak egyaránt megemeli a vérnyomást, és ilyenkor sűrűbbé vélik a vérünk is. Mindez megemeli a szívroham és az agyvérzés kialakulásának kockázatát.

Amikor tehát hideg van odakint, rétegesen öltözködjünk. Ne feledkezzünk meg a sapkáról, sálról, kesztyűről és vastag zokniról sem. Érdemes mindig sálat tekerni a nyakunk köré és a szájunk elé, így nem lélegezzük be közvetlenül a hideg levegőt, s ezzel csökkentjük a felső légúti megbetegedések előfordulásának valószínűségét.

A lakásban igyekezzünk egyenletes hőmérsékletet tartani: a nappaliban 21, míg a hálószobában 18 fok az ideális.

Mozgással a fázás ellen

55 éves kor felett minden egyes évvel egy százalékot veszítünk izomtömegünkből. Habár ez nem hangzik olyan soknak, az izmaink felelnek testünk melegen tartásáért, ezért nem meglepő, ha az öregedéssel egyre fázósabbnak érezzük magunkat.

A rendszeres testmozgáson kívül azzal is besegíthetünk a hőérzetünk kellemes szinten tartásába, ha egyszerre legfeljebb egy órát töltünk mozdulatlanul. Már azzal is jót teszünk a közérzetünknek, ha óránként megmozgatjuk lábunkat és karjainkat.

Törekedjünk továbbá arra is, hogy naponta legalább egy alkalommal meleg ételt fogyasszunk, és ne feledkezzünk meg a forró tea és kávé áldásos hatásairól sem.

Forrás: felejtek.hu

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago