Kultúra

Tavaszkezdés: Somogyi Győző és Dresch Lovason

Többször is meg kellett néznem a programot, tényleg jól látom: Dresch és Somogyi Győző Lovason? A Márffy Ház elhozta őket közénk és velük a felszabadító zenét, valamint a régi falusi életet sajátosan megidéző rajzos krónikákat.

Somogyi Győző festőművész, mellette Dalma asszony a vendégekkel a kiállítás megnyitóján

A lovasi vízimalomban megtartott rendezvény apropója Szent György napja volt. A hagyomány szerint ekkor hajtják ki a gulyát először a legelőre, ez a tavaszi legeltetés elkezdésének dátuma. Szent György napja Márffyéknál nem csak mítosz és legenda, de gyakorlat is, hiszen a tehéncsorda valóban kint legelészik náluk a vízimalomnál, megnyugtatón kolompolva.

Petőfi portréja. Kicsit karikírozva, de nagy szeretettel ábrázolva
Öreg paraszt portréja
Huszár hadnagy portréja. A huszárok a nagy bibliaírójuknak tartják Somogyi Győzőt

Ebben az idilli, ugyanakkor valós falusi környezetben nyílt meg Somogyi Győző Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja rajzkiállítása. Sárdi Máté, Lovas polgármestere köszöntötte a művészt és a vendégeket. Megnyitóbeszédében Székely Tibor huszár ezredes, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke arról a csodáról beszélt, ami a művész keze alatt jön létre. Látszólag apró vonalakat rajzolgat, firkálgat, amikből egyszer csak előtűnik egy figura, arc, kicsit karikírozva, de nagy szeretettel ábrázolva. – Nekünk, hagyományőrző huszároknak ő a nagy bibliaírónk – jelentette ki, majd hozzáfűzte: Somogyi Győző időutazó, science fiction figura, akinek a keze alatt, a rajzain életre kelnek, szinte megmozdulnak a rendkívül pontosan megrajzolt régi események, alakok.

A kiállításmegnyitó közönsége

Már a kiállítás megnyitóján is játszott, majd este ugyanitt koncertet tartott a Dresch Vonós Quartet. Dresch Mihálynak, a magyar jazz egyik legegyénibb, nemzetközi szinten is elismert, meghatározó alakjának a zenekara az autentikus magyar népzene jellemző elemeit emelte be a muzsikájába. Tudatosan képviselik a népi kultúrában rejlő örökséget. Ez az alapja a jazzszárnyalásoknak és improvizálásoknak, amelyek nagyon felvillanyozzák a hallgatóságot. Muzsikája sodró, személyes és intim – írják róla méltatói, amit megerősíthetünk mi is.

Idilli környezet a Márffy-birtokon
A rendezvény színhelye, a lovasi vízimalom
Szent György napjától újra kint a csorda a Márffy-birtokon

A műsor összes szereplőjének és a Márffy családnak hála, különösen szép volt az idei Szent György-nap ebben a kis faluban. Ne feledkezzünk el arról, hogy dr. Varga Anna etnobiológus előadása tudományosan is megalapozta az egészet, a Balaton vidékének pásztorvilágáról szólva.

Vezető kép: A Dresch Vonós Quartet koncertezett Lovason (Fotók: a szerző)

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago