Kultúra

TANULNI A FÁKAT – Jáger István kiállítása

Ahogyan Nemes Nagy Ágnes költőnő mondja: „Tanulni kell a téli fákat […] Meg kell tanulni azt a sávot, / hol a kristály már füstölög, / és ködbe úszik át a fa, / akár a test emlékezetbe.” Jáger István grafikusművésznek, a Veszprémi Művész Céh tagjának nyílt kiállítása Paloznakon a Szent József Ház galériájában Madarak, fák címmel június 3-án.

A kiállításmegnyitón megemlékeztek Nemes Nagy Ágnes költőnő születésének századik évfordulójáról. A magyar líra megújítójának fontos motívuma a fa. Költészetében a fák egyfajta kapcsolódási pontként, átjáróként szolgálnak a valóság és az általunk nem látott, felfedezetlen világ között. Nemes Nagy Ágnes verseit Szentirmai Edit szavalta, Majd Elise Nelly adott koncertet. A megjelenteket Czeglédy Ákos, Paloznak polgármestere köszöntötte.

Elise Nelly, Szentirmai Edit és Jáger István a paloznaki kiállításmegnyitó-ünnepségen
Jáger István grafikusművész, Czeglédy Ákos polgármester és Fenyvesi Ottó költő
A megnyitó közönsége

Jáger István Balatonalmádiban élő grafikusművész számára is fontosak a fák, madarak, ahogyan a Paloznakon látható kiállításának anyaga is mutatja. „Bizonyos fafajták az európai népek hiedelme szerint isteni tulajdonságokkal rendelkeznek. A fák élete az emberi életkorhoz képest jóval hosszabb. Szinte halhatatlanság. Ezért gyakran tulajdonítanak a fáknak isteni erőt. A fákat általában tisztelet övezi, a halhatatlanságot és a szépséget, az élet és a növekedés csodáját jelentik számunkra” – mondta kiállítás megnyitójában Fenyvesi Ottó költő, aki azt is megjegyezte, ennek ellenére még mindig azt kell tapasztalnunk, hogy esztelenül vágják, pusztítják a fákat. Ezzel kezdik az építkezéseket, ha kell, ha nem. Holott előfordul, hogy megmenthetők lennének egy kis jóakarattal, a fák, amelyek oxigént termelnek számunkra, ami nélkül nincs élet a Földön.

Jáger István grafikái Madarak, fák című kiállításán Paloznakon a Szent József Ház galériájában láthatók.

Vezető képünkön pillanatkép a kiállításmegnyitó utáni udvari koncertről. Fotók: Veszprémkukac

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago