Közélet

Pünkösdi szezonnyitó: Ígéretes kezdés

A legszebb remények szerint alakult a pünkösdi szezonnyitó a Balatonnál. A helyfoglalások száma, a vendéglők és a strandok forgalma arra enged következtetni, hogy talán még a járvány előtti 2019-esnél is jobb lehet az idei nyár a hazai turizmusban.

Az emberek ki vannak éhezve az utazásra, a felfrissülésre, a lazításra, amihez egyre jobb programokat kínálnak a Balatonnál. Gasztronómiai műsorok, borozás, különféle túrák, kulturális rendezvények várták a vendégeket a pünkösdi szezonnyitó alkalmából. A programdömping ellenére sokan a strandokat választották a vízisport-lehetőségekkel. De meglepően sokan indultak el kerékpárral a Balaton egy-egy szakaszán, például Balatonalmádi és Tihany között.

A programdömping ellenére sokan a strandokat választották a vízisport-lehetőségekkel
Csúcsforgalom a balatoni bicikliúton. Sokan túráztak Balatonalmáditól Tihanyig

A két év koronavírus-járvány átalakította a nyaralási szokásokat, például abból a szempontból, hogy inkább az apartmanokat, kiadó házakat, villákat keresik a vendégek és kevésbé a nagy szállodakomplexumokat. Ugyanakkor megnőtt az igény az apartmanok felszereltségét, minőségét illetően. Elsőbbséget élveznek a vízparti vagy vízhez közeli szálláshelyek. Ha messzebb, a hegyen van a szálláshely, akkor elvárják, hogy legyen a kertjében medence vagy legalább jakuzzi vagy egy nagy dézsa. A terasz, a grillezőhely is elvárás.

Mintha könnyebben költenének a vendégek a „luxusra”, tehát beülnek étterembe ebédelni, vacsorázni, borozni. Ez nem csak a balatoni vendéglátóhelyek tapasztalata, a horvát tengerparton is hasonló tendencia figyelhető meg. Kevésbé sajnálják a pénzt a vendégek önmaguktól.

A pünkösdi hosszú hétvége szombat estjén és vasárnap egész nap sokan lazultak borospohárral a kezükben a csopaki strandon.

Idén mintha kezdenének visszatérni a külföldi vendégek is. A balatoni pünkösdi szezonnyitó a német, angol beszédtől volt hangos. Érkeztek német családok, baráti társaságok Hamburgból, Stuttgartból, Bécsből, de jöttek cseh motorosok is.

A csopaki strandon is a legszebb nyári forgalmat idézte a pünkösdi hosszú hétvége. Fotók: a szerző

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago