Kultúra

TÁNCFESZTIVÁL – Gazdag nemzetközi programmal

Nemzetközi szempontból idén igazán izmos lesz a táncfesztivál – mondta Vándorfi László a TÁNC – XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál sajtótájékoztatóján a Hangvillában.

A veszprémi táncfesztivál a városban a jelenleg működő fesztiválok legrégebbike, és a magyar kortárs tánc szakmának is az első fesztiválja.

– Az induláskor, 1998-ban a közönség részéről még kétségek merültek fel, hogy van-e helye egy ekkora vidéki városban egy ilyen rendezvénynek – emlékezett vissza a kezdetekre Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója, a fesztivál egyik elindítója. – Akkor a kortárs táncművészet izmosodásának legjobb időszakát élhettük át. Újabb lépés volt, amikor Veszprém elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az EKF kiemelt jelentőségűnek nevezte meg, mint fejlesztési célt. A fesztivál megrendezéséhez úgy ötvenmillió forintra van szükség. Tavaly ez majdnem összejött, de idén még rosszul állunk. Az NKA a várt nyolcmillió helyett csupán kétmilliót ítélt meg nekünk, az EMMI-től pedig nem kapott működési támogatást a Pannon Várszínház, a fesztivál szervezője. Nemzetközi szempontból idén lesz igazán izmos a táncfesztivál. 22 évig dolgoztunk együtt Krámer Györggyel. Második éve Horváth Csaba a fesztivál művészeti vezetője. Ő a fesztivál progresszív irányát és összművészeti jellegét befolyásolta.


A képen balról jobbra: Németh Rajmund, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program kulturális projektmenedzsere, Can Togay, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program művészeti és kreatív főtanácsadója, Porga Gyula polgármester, Vándorfi László, a Pannon Várszínház és a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál igazgatója, Horváth Csaba, a Forte Társulat és a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál művészeti vezetője, valamint Gecs Mónika, a Pannon Várszínház marketingmenedzsere. Fotó: a szerző

– A kortárs tánc a leggyorsabban változó művészeti ág – vette át a szót Horváth Csaba. – Minden évben új trendek jönnek, ettől izgalmas. A kortárs tánc igyekszik frissen reflektálni a körülöttünk lévő világra, és a legnyitottabb a társművészetekre. Idén is Szabó Györggyel, a Trafó alapító-igazgatójával közösen válogattunk az előadásokból.

Horváth Csaba röviden ismertette a táncfesztivál programját, és külön felhívta a figyelmet Nagy József Mnémosyne című egyszemélyes performanszára, amelyet a fesztivál alatt kilenc alkalommal ad elő, mivel a Dubniczay-palotában lévő helyszínen egyszerre 25 néző fér el.

Dresch Mihály, aki vonós kvartettjével a zeneiskolában ad koncertet, telefonon jelentkezett be a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy az együttesét inkább pengetős kvartettnek szokta nevezni, mert rajta kívül (aki többféle fúvós hangszeren játszik) a kvartett tagja egy bőgős, egy brácsás és egy cimbalmos.

– Akusztikusan, hangosítás nélkül fogunk muzsikálni, mert ez az, amit nagyon szeretek – jegyezte meg. – Szeretem az akusztikus zenét, mert szerintem összecseng a világmindenséggel.

Porga Gyula polgármester megköszönte Vándorfi Lászlónak, hogy 24 éven keresztül életben tartotta a fesztivált. Elmondta: az EKF-pályázatot a létező fesztiválokra, rendezvényekre alapozták. Ezeket majd megpróbálják a nemzetközi térben is elhelyezni.

Az összművészeti fesztiválon – amelyre május 23. és 29. között várják a közönséget – a táncelőadások mellett lesz filmvetítés, fényinstalláció, szakmai konferencia, és az említett Dresch-koncertre is várják a közönséget.

Az idei fesztivál zsűrije: Pongor Ildikó a zsűri elnöke, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, Kiváló és Érdemes Művész, az Operaház örökös tagja, mesterművész, a Halhatatlanok társulatának tagja, Fuchs Lívia tánctörténész és kritikus, egyetemi docens, Kerekes Blanka fuvolaművész, a Zürichi Zeneművészeti Egyetem docense, a Zürichi Zenei Verseny elnöke, M. Tóth Géza Oscar-díj jelölt, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer és Hegyeshalmi László festőművész, grafikus. A fesztivál háziasszonya Kárpáti Barbara, a Pannon Várszínház színésznője.

A vezető képen a Szegedi Kortárs Balett Danza című előadása. Fotó: Sándor Judit/MTI

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago