Categories: Közélet

SZUBJEKTÍV – A feneked a gyengém…

A nagy mai magyar valóság egy gyártóüzemben, valahol Veszprém mellett. A raktárba belépve megüti a fülem az egész csarnokot durván bezengő, éktelenül igénytelen, ritmustalan, trágár, úgynevezett szókimondó műfaj, a rap, vagy mi a szösz.

A ricsajtól pár méterre hölgyek teszik a dolgukat, miközben a hangszóróból népszerű rapperek üvöltik a nőkről szóló nagy igazságokat. Dalba(?) öntik a közönséges szövegeket, például felvilágosítják a hölgyeket, hogyan lesz a kislányból nagylány: térjen már észhez az ostobája, ne pofázzon, tudják ők, mi a jó a tündi-bündiknek, akiket levakarni sem tudnak magukról („hagyjál már élni, bébi!”). „Fasza kis ruha, filigrán bula, tudja hol a helye, még a gumit is lenyeli a drága” – üvölti a műfaj nagyja, aki ezen az úgynevezett szókimondó műfajon keresztül tudatja a világal, hogy ő bizony „cicifüggő és pinabubus”.

A nők dolgoznak, tán nem is hallják. Kétségtelen azonban, hogy nem lenne létjogosultsága ennek a kulturális zaklatásnak minősíthető zenei műfajnak, ha nem volna piaca és a művészeknek jelentős rajongótábora. Ennek ismeretében igen gyanúsnak, sőt kamu felháborodásnak tűnik, ha szót emelek lányaink, asszonyaink védelmében, miközben mindenféle kultúr- és egyéb barbárok vígan mászkálnak közöttünk.

Lehet rám követ vetni, akár álszenteskedéssel is vádolni, de úgy vélem, tán nem a gyártóüzem csarnokában kellene szexuális felvilágosítást tartani arról, mire jó az orális és miként lesz a kislányból nagylány, miközben zeng a refrén a csarnokban: „hogyan legyek gyengéd, ha a feneked a gyengém”. És valahol mélységes szánalmat érzek azok iránt a nők iránt, akik kénytelenek tűrni a gusztustalan hangzavart („baszom a csendet”), talán még valamiféle tetszésfélét is kinyilvánítani, hiszen itt kell dolgozniuk, nap mint nap.

Talán lehetne is tenni valamit, de mostanában és nem 20 év múlva!

Nyéki Roland

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago