Közélet

Szólj be a papnak!

Három fiatalember: egy református és egy katolikus pap, valamint egy blogger. Őket lehetett kérdezni kötetlenül, tabuk nélkül a Kunsztban, a Szólj be a papnak! című beszélgetésen.

A Szólj be a papnak! című beszélgetést az ország több városában megrendezték már. Városunkban a Veszprém–Balaton Keresztény Kultúrájáért Alapítvány szervezte meg a Kávéházak éjszakája programsorozat szervezőjével karöltve.

Szabados Ádám teológust, a divinity.szabadosadam.hu népszerű keresztény blog íróját, Darnai János atyát, a Veszprémi Érsekség ifjúsági referensét és a Padányi Katolikus Iskola lelkiigazgatóját, valamint Szűcs Lászlót, a szentkirályszabadjai református gyülekezet lelkészét Zámbori Soma színész faggatta addig, míg a közönség is felbátorodott, hogy föltegye a maga kérdéseit.

Hogyan szól ma Isten az emberekhez?

Szabados Ádám szerint a Biblia őrzi meg számunkra azt, amit Isten mondott nekünk. Ma viszont egyik embernek azt mondja, változtasd meg az életed, a másiknak pedig valami mást. Szűcs László azt válaszolta: az igehirdetéseken, a Biblián keresztül, de ő azt is sokszor tapasztalta, hogy eseményeken, barátokon keresztül, sőt, a természet által, vagy tragédiákon keresztül. Darnai Jánosnak sokszor fölteszik ezt a kérdést a diákjai. Az ő életében Isten megnyilvánulása beszélgetések formájában történik.

– Ehhez az kell, hogy megálljak és figyeljek – mondta. – Ekkor észlelem magam körül a világot, benne Istent.

Hogyan van az életünkben csendben az Isten?

– Amikor szenvedsz valamiben, nem tudsz belőle kievickélni, ő kísér és együtt szenved veled – így Darnai János.

– Egyre nehezebben vagyunk csendben – vélte Szűcs László. – Mintha a csend ellenség lenne. Egyre nehezebb a csenddel mit kezdeni és azzal is, hogy mit tudunk azzal kezdeni, amikor Isten csendben van.

– Isten miért nem teszi magát nyilvánvalóvá? Ez a legnehezebb kérdés a kereszténységben – folytatta Szabados Ádám. – Nekem nagyon erőteljes tapasztalataim vannak arról, hogy Isten létezik. Istennek joga, hogy akkor és úgy szóljon, amikor és ahogyan ő szeretne.

Érdekből hívők

Az egyik kérdező arra volt kíváncsi, hogyan viszonyulnak a vendégek az érdekből hívőkhöz. Felismerhető-e, ha valaki csak azért vallja magát hívőnek, mert abból haszna származik. Megjegyezte: főleg politikusokra gondolt.

– Én magam érdekből hívőnek tartom magam – mosolygott Szabados Ádám. – Vágyam, hogy örök életem legyen, mert hiszek a feltámadásban. Szerintem hosszú évek alatt derül ki, hogy valaki miért tartja magát katolikusnak. Sok jele van annak, ha valaki csak érdekből hívő, de szerintem még politikusok esetében is tévedhetünk.

– Ha valai csak érdekből vallja magát hívőnek, az szerintem önbecsapás. Saját magával szúr ki az illető, ami nem jó dolog – fogalmazott Szűcs László.

Hol van az alázat mostanában?

Egy fiatal hölgy elmondta, hogy a Hittudományi Főiskolán dolgozva több olyan pappal is találkozott, akik mindenkivel „magas lóról” beszéltek, hiányzott belőlük az alázat. Azt mondta, szerinte egy lelki vezető esetében szerinte fontosabb az alázat, mint a civil emberekében.

– Én ugyanolyan büdös bunkó vagyok, mint bármelyikünk – nevette el magát Darnai János. – Egy egyszerű ember, esendő, néha segítségre szoruló, de szívvel-lélekkel itt vagyok ebben a világban, és szeretnék tenni értetek! Javaslom, hogy vegyük le a papot az Isten-polcról! Mindenkinek tanulnia kell az alázatot.

A bűn bagatellizálása

– Nem bagatellizáljuk el túlságosan a bűnt? Nem mindenki jó. Miért nem beszélnek önök is többet az antikrisztusról? – tette föl hevesen a maga kérdését egy fiatalember.

Szabados Ádám szerint minden ember jó, de romlott is egyben.

– Én vagyok a baj a világgal, innen indul a kereszténység – fejtette ki. – Nekem van szükségem megváltóra, szabadítóra.

A beszélgetés másfél órájának végén Zámbori Soma még egy sor saját kérdést olvasott fel, és minden valószínűség szerint a közönség tagjaiban is számtalan kérdés benn rekedt. Mindenkinek lesz majd alkalma a megszólalásra, mert a szervezők bejelentették, hogy a hívő és nem hívő veszprémiek évente négyszer beszólhatnak a papoknak.

A képen balról jobbra: Szabados Ádám, Darnai János, Szűcs Lászó és Zámbori Soma. Fotók: a szerző

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago