Categories: Életmód

SZÉPSÉGTANÁCSOK – Tavaszi bőrápolás

Ahogy az évszakok, úgy a bőrünk is folyamatosan változik, megújul. A hideg téli hónapok nyomot hagyhattak rajtunk, a metsző szél, valamint fűtés miatti száraz levegő egyaránt kiszáríthatták arcbőrünket, emiatt annak a rugalmassága csökkent.

A téli hónapokban sajnos nem jutottunk kellő mennyiségű A- és D-vitaminhoz sem. Azonban egy kis törődéssel újra regenerálhatjuk arcbőrünket, mely biztosan meghálálja a gondoskodást.

Alapos tisztítás

Szervezetünk a hideg ellen úgy védekezik, hogy megvastagítja bőrünk legfelső rétegét.

Mivel a bőrünk négyhetente megújul, ezért ezeket az elöregedett, elhalt hámsejteket időnként el kell tüntetnünk. A faggyú és a por nagyon könnyen eltömítik a pórusainkat, és gátolják a bőrlégzést. Bőrünk begyulladhat, pattanások is megjelenhetnek. Épp ezért kell még jobban ügyelnünk a megfelelő tisztításra. Használjunk rendszeresen bőrradírt, ami nagyon szépen eltávolítja az elhalt hámsejteket, és lehetővé teszi a szabad bőrlégzést. Bőrünk feszesebb lesz, serkenti a vérkeringést, elősegíti a krémek hatóanyagainak felszívódását.

Hidratálás

Radírozás után következhet a hidratálás bőrtípusunknak megfelelő arckrémmel.

Száraz bőrre érdemes olyan krémet választani, ami vízmegkötő képességű, és segíti a mélyhidratálást (pl. hialuronsavval). Zsíros bőrűeknél a faggyútermelés visszafogása és a gyulladások fertőtlenítése, csökkentése a cél (pl. teafaolajos krémmel). Kombinált bőrtípusnál már összetettebb a feladat, mert a homlok-orr területén a bőr zsírosabb, míg az orcákon inkább száraz. Olyan hidratáló krémre van szükség, ami nem nehezíti el a bőrt és mindkét típust megfelelően hidratálja.

Nemcsak kívülről, hanem belülről is nagyon fontos a hidratáció, ezért a napi 1,5-2 liter tiszta víz fogyasztása javasolt.

Fényvédelem

A tavaszi napsugarak beköszöntével bőrünknek már szüksége lesz védelemre az UV-sugárzással szemben. Olyan krémet válasszunk, ami az UVA- és az UVB-sugarakkal szemben egyaránt véd.

Zsíros bőrre érdemes olyan fényvédőt választani, ami nem tömíti el a pórusainkat, csökkenti a faggyútermelést, illetve segíti a pattanások visszahúzódását.

Száraz bőrűeknek fontos, hogy a fényvédő nyugtassa a bőrt, lehetőleg ásványi szűrőket tartalmazzon.

Könnyen kipirosodó, rosaceára hajlamos bőrnél nagyon fontos a magas faktorszámú fényvédő krém használata! Gyulladás esetén bőrnyugtató krémet használjunk.

Idősödő bőrnél válasszunk bőrtápláló hidratáló krémet mindennapos használatra.

Pigmentfoltos bőrűek esetében érdemes magas faktorszámú fényvédő krémet választani, és már kora tavasszal elkezdeni használni, nemcsak napozásnál, hanem minden alkalommal, amikor csak utcára megyünk. Olyan terméket válasszunk, mely halványítja a pigmentfoltokat és megelőzi a továbbiak kialakulását.

Karnisné D. Mónika

szépségtanácsadó, sminkes

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago