Categories: Életmód

SZÉPSÉGTANÁCSOK – Bőrtípusok

Gyakran halljuk azt a tanácsot, hogy használjunk bőrtípusunknak megfelelő krémeket. De vajon ismerjük a saját bőrünket? Tudjuk milyen termékeket válasszunk? Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.

Normál bőr

Ha normál bőrrel rendelkezik, akkor nagyon szerencsés, ugyanis ez a legritkább bőrtípus. Jellemzője, hogy a bőr üde, tompa fényű, bársonyos tapintású és rugalmas. A zsír- és víztartalma optimális – nincs szárazabb vagy zsírosabb terület az arcon.

Kezelése: a cél az, hogy ez az állapotot minél tovább meg tudja tartani Ennek érdekében az arctisztítást kezdje arclemosó tejjel, ezután következik a tonizálás: használjon alkoholmentes tonikot, ami nem szárítja ki a bőrét. Hidratáláshoz könnyű, nem zsíros nappali krémet válasszon.

Zsírhiányos bőr

A zsírhiányos bőr általában matt fényű, de üde. Kissé érdes tapintású, mitesszerek csak elvétve találhatóak rajta. A bőrfelszínen egy pici hámlást érzékelhet. Az időjárás szélsőségeire vagy akár stressz hatására gyakran kipirosodhat, viszkethet.

Itt a cél az, hogy visszapótolja a bőréből hiányzó zsíranyagokat, és megszüntesse az esetleges gyulladást. Minden nap tisztítsa le növényi olaj- és zsírtartalmú arctejjel a bőrét, ez eltávolítja a mindennapi szennyeződést és a sminket. Ezután tonizáljon – használjon alkoholmentes változatot. Végül következik a hidratálás – válasszon tápláló, zsírpótló A-, E- és F-vitamint tartalmazó, vagy jojoba- és búzacsíra olajjal gazdagított krémeket.

Vízhiányos bőr

Színe fakó, sápadt, gyakran húzódik. Ezt okozhatja a kevés folyadék- és vitaminbevitel, a túlzott napozás és a dohányzás is. A bőr rugalmassága lecsökken, sajnos korán ráncosodik.

A cél az, hogy kívül-belül egyaránt minél több nedvességet juttassunk a bőrbe. Fogyasszon minél több lédús és rostos gyümölcsöt, igyon legalább 1,5–2 liter tiszta vizet naponta.

Reggel és este hidratáló arctejjel tisztítsa meg bőrét, illetve csak alkoholmentes tonikot használjon. Olyan arckrémet válasszon, ami nedvességmegkötő hatóanyagokat tartalmaz.

Zsíros bőr

Fakó színű, sárgásan, olajosan csillogó, akár az arc egész területén találhatunk mitesszereket.

Olyan arclemosót válasszon, ami tisztít és frissít is egyben: leoldja a zsírt, de nem szárítja ki túlságosan a bőrt. Emellett nagyon fontos a zsíros bőr radírozása, hogy eltávolítsuk az elszarusodott legfelső hámréteget. Hetente egyszer használjon bőrradírt, melynek köszönhetően a faggyú nem tömíti el a pórusokat, a bőr jobban tud levegőzni. Érdemes összehúzó tonikot választani, ami segít, hogy a tág pórusok kisebbek legyenek. Nagyon fontos a hidratálás, könnyű, lágy, nem zsíros krémeket használjon, melyek nem nehezítik el a bőrt.

Kombinált bőr

Ez a leggyakoribb bőrtípusok egyike. Egyszerre kettő, vagy akár több bőrtípus is keveredik az arcon. Az áll, az orr és a homlok vonalában a bőr általában zsírosabb, míg az orcákon inkább szárazabb.

Kezelése is kombinált: az adott részen az adott bőrtípusnak megfelelően kell kezelni. Olyan arclemosót válasszon, ami kifejezetten kombinált bőrre való. Mindenképpen alkoholmentes tonikot használjon. Következik a hidratálás: gazdagon tápláló hidratáló krémmel kenegesse át, amely kiegyenlíti a zsíros és száraz részek okozta kombinált bőrt. Ha nem biztos magában a megfelelő bőrápolást illetően, kérje szakember segítségét.

Karnisné D. Mónika

szépségtanácsadó, sminkes

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago