Categories: KözéletÉletmód

SZEMÉTÜGY – Káosz és 542 millió forint hiány

A királyszentistváni hulladékkezelő szomszédságában tartott sajtótájékoztatót Mesterházy Attila és Hartmann Ferenc, hogy a helyszínen mondják el, s amennyire lehet, mutassák meg, hogy az nem az előírások szerint működik, mi több, vezetői 542 millió forint tartozást halmoztak föl.

Az ókori görögök már az indulást intő jelnek vélték volna, hiszen a hulladékkezelő 2011 májusában, az átadás előtt leégett. A XXI. század embere viszont mást sejtett a tűzvész hátterében…, de nem erről beszéltek a képviselők, hanem arról, hogy a tűzvizsgálati jelentést a mai napig nem hozták nyilvánosságra, noha annak tartalma az adatvédelmi biztos szerint is közérdekű adatnak minősül. Annyit lehet tudni, hogy a hét évvel ezelőtti kár 700 millió forintra rúg.

Hartmann Ferenc összegezte az újságíróknak, hogy az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Kft.-nek 300 ezer ember hulladékának gyűjtését és kezelését kellene megoldania. A cég Európai Uniós forrásból ehhez támogatást kapott, azonban a 4,7 milliárdból épült hulladékkezelő az átadás óta nem az engedélyben rögzítettek szerint működik. Ennek következtében a környéken, a balatoni üdülőkörzet szomszédságában iszonyatos a bűz. Felelős persze nincs, a Fidesz megoldásként a bezárást ígérgeti. A leginkább sanyarú helyzetben a Veszprém, Ajka, Balatonfüred, Balatonalmádi, Tapolca és Pápa társasági tulajdonában lévő Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. van, közel 3 milliárdos kötelezettséggel.

Mesterházy Attila honatya is adatokkal szolgált. A társaság könyvvizsgálója szerint a 2017. évi beszámoló alapján az adózott eredmény mínusz. A veszteség 542.665.000 forint. A könyvvizsgálói jelentés azt is tartalmazza, hogy emiatt kétséges a vállalkozás folytatása, vagyis a szemét gyűjtése és megsemmisítése. Figyelemfelhívást is tartalmaz a jelentés: a polgári törvénykönyv előírja, a társaság törzstőkéjét a tulajdonosoknak, azaz lényegében az önkormányzatoknak vissza kell pótolni. Mint ismert, azok anyagi lehetőségei korlátozottak, ezért írásban vár választ dr. Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől arra, hogy „Milyen segítséget kíván nyújtani a kormányzat az ÉBH Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. saját tőkéjének visszapótlásában és veszteségeinek kompenzálásában?”

Hartmann Ferenc kiegészítette, miszerint Veszprém törzstőke visszapótlási kötelezettsége 193.698.000 Ft. Ő a visszafizetésről nyújtott be interpellációt a polgármesternek.

A végére ismét egy kis ókor: Ciceróhoz hasonlóan azzal zárták tájékoztatójukat, hogy „Egyébként a hulladékos társaságok működtetését vissza kell adni a tulajdonosoknak, az önkormányzatoknak!”

Dallos Zsuzsa

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago