Categories: Közélet

SZEMÉTÜGY – Ha ez a szándék, máról holnapra lépni lehet

A veszprémi önkormányzat közgyűlésén Katanics Sándor napirend előtt azt kérdezte Ovádi Pétertől, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjétől, van-e bármiféle valóságtartalma annak a lakossági fórumon elhangzott bejelentésének, hogy május közepétől bezárják a királyszentistváni regionális hulladékkezelőt?

A kérdezett azt javasolta képviselőtársának, forduljon ez ügyben bizalommal a szakemberekhez, mivel tudomása szerint készül már az intézkedési terv.

A közgyűlés végén feltettük a kérdést Czaun Jánosnak, az Észak–Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás elnökének.

Bezárják vagy nem, ha igen, mikor és a frakcióvezető által megemlített intézkedési tervben milyen megoldás körvonalazódik?

Arra tudok válaszolni, amiről van információm. A társulás elnökeként 158 önkormányzat lakosait képviselem. Ez a 158 önkormányzat bízta meg a társulást azzal, hogy a hulladékkezelést folyamatosan végezze és végeztesse. Első körben azt kell leszögeznem, hogy a hulladékgazdálkodás és -ártalmatlanítás folyamatos és akadálymentes lesz a társulás területéről. A változások ezt nem érinthetik. A második, amit le kell szögezni, hogy a három évvel ezelőtti rezsicsökkentés sem változik, tehát a lakossági díj is változatlan marad.

Amit mond, abból valamiféle alternatívakeresést lehet kihallani. Viszont amíg nincs más megoldás, a mostani rendszernek muszáj működnie, tehát a bezárás szóba se jöhet.

Szögezzünk le akkor egy harmadik dolgot is! A királyszentistváni hulladékkezelő központ az engedélyeinek megfelelően, a szabályokat betartva működik, ezt minden hatósági ellenőrzés megerősíti. Kisebb hiányosságok vannak, kisebb büntetéseket ki is rónak, de soha arról szó nem volt, hogy működési hiányosságok miatt, akár ideiglenesen is, le kellene állni a működéssel.

Akkor nem lesz bezárva?

Nem, nem erre válaszoltam, csupán elmondtam egy alapvetést. A 158 önkormányzat hulladékát el kell szállítanunk. Most már többet is, mert azóta csatlakoztak más önkormányzatok. Úgy látszik, nagyon népszerűek vagyunk. A kérdésére a válasz: mivel a hulladékártalmatlanításnak folyamatosnak kell lennie, és a királyszentistváni központ ezt biztosítani tudja, amíg nem kapunk más utasítást, addig nyilván ott fogjuk kezelni a hulladékot. Én csak elnöki véleményt tudok erről mondani, mivel ebben az ügyben nem vagyok döntéshozó. Ennek a gyakorlati megvalósítása egyébként akár egyik napról a másikra is megtörténhet úgy, hogy kijelölnek egy másik hulladékkezelő rendszert, ahová szállíthatunk.

Van olyan kapacitású létesítmény elérhető távolságban, amelyik erre alkalmas?

Mondok egyet: Győr, de Somogyban is van, tőlünk nyugatra is van… A társulás területén nincs, de azon kívül igen. Én mondjuk nem ismerem a kapacitásukat, de ha ez a szándék, akkor egyik napról a másikra meg tudjuk szüntetni a hulladékáramot Királyszentistvánra.

Ez egy politikai szándék?

Ha az emberek képviselete politikai szándék, akkor nyilván az. Én nagyon örülök, hogy most olyan emberek álltak mellénk, mint Kontrát Károly és Ovádi Péter, akik azt mondják, hogy fejezzük be a próbálkozást, a technológiai változtatásokat és helyette egy radikális lépést tegyünk. Szüntessük meg, pontosabban helyezzük át valahová máshová a hulladékkezelő központot. Mint mondtam, a hulladékáram átirányítását egyik napról a másikra meg lehet tenni, de a központ bezárása körülbelül két hónapot igényel, mert az ott lévő hulladéknak ki kell futnia.

Létezik egy szakértői vélemény, páncélszekrénybe zárva. Miért kell ott lennie?

Ezt talán a szakértőtől kellene megkérdezni.

Ő ragaszkodott volna hozzá?

Szerintem igen. Én is sajtóhírből értesültem róla, de egyébként egyet is tudok érteni vele, mivel ő egy egyéves periódusra vállalt szakvélemény készítést, hiszen a hulladékgazdálkodás nem ugyanaz tavasszal, nyáron, ősszel és télen. Más a hulladék mennyisége, összetétele. Ha jól tudom, ő arra szerződött, hogy egy egész éves ciklust vizsgál meg, mert csak annak alapján tud értékelést adni. De erre nem nekem kell válaszolnom.

Azért ön nyilván tudja, hogy mi áll benne.

Nem én rendeltem, honnan ismerném? Nagyon kíváncsi vagyok rá, de elfogadom, hogy a szakértő majd akkor hozza nyilvánosságra, amikor az egyéves ciklus letelik.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago