Közérzet · 2022.09.23.

SZALÓKI VIKTOR – Nagy erő van a kezünkben

A veszprémi Szalóki Viktor vette át az aHang csapatának nevében a TASZ által alapított SZADAD-díjat. Ennek kapcsán beszélgettünk vele.

– Először is tisztázzuk: ha jól értettem, az aHang képviseletében vetted át a közönségdíjat.

– Igen. A díjat nem én kaptam, hanem a csapat. Én csak egy vagyok a több ezer aktivista közül.


– Az aHang több akciója kapcsán beszéltünk már, de hiába vagy veszprémi, még sosem találkoztunk személyesen.

– Életem első húsz évét Veszprémben töltöttem, aztán az egyetem miatt Budapestre költöztem. Nagyon szeretem a szülővárosomat, és hazalátogatok, amikor csak tehetem. A fővárosban alapképzésen politológiát tanultam. Most nyáron fejeztem be a mesterképzést szintén politikatudományi szakon. Nyár közepén csatlakoztam főállásban az aHanghoz, mint hálózati koordinátor.

– Az aHang az előválasztás során végzett munkájáért kapta meg a SZABAD-díjat.

– A Civil Választási Bizottság egyik tagszervezeteként dolgoztunk az előválasztásban. A dolognak előélete is van. A 2019-es főpolgármesteri választáson több civil szervezet is segédkezett. Akkor vált egyértelművé, hogy szükség van a civilekre is, a civilek legitim kontrolljára. Az előválasztás pedig azért indult el, mert az ellenzéki szavazók nyomást gyakoroltak a pártokra.

– Az előválasztás óriási siker lett.

– Kiépítettünk egy megyei koordinátori hálózatot. A Veszprém megyeinek én voltam az elnöke. Az akcióban több mint tízezer aktivista és önkéntes vett részt. Őket felkészítettük, kiképeztük. Büszkék vagyunk arra, hogy végül 800 ezer ember vett részt az előválasztáson és adta le szavazatát.

– Az aHang sokféle témában aktív.

– Alapvetően különböző társadalmi ügyeket karolunk fel, sok petíciót indítunk vagy indítanak civilek rajtunk keresztül.

– Egyik ilyen volt az augusztus 20-ai tűzijáték ellen indított petíciótok, melynek során több mint 175 ezer aláírást gyűjtöttetek. Az aláírásokat tartalmazó molinót aztán elhoztátok Veszprémbe, és átadtátok Ovádi Péternek, a körzet fideszes országgyűlési képviselőjének, állatvédelmi kormánybiztosnak. Milyen konzekvenciát vontatok le a „látogatásból”?

– Már korábban is sok civil szervezet mondta el, hogy a tűzijáték környezetkárosító és állatkínzó. Ráadásul ilyen gazdasági helyzetben felelőtlenség volt megrendezni Európa legdrágább tűzijátékát. Kíváncsiak voltunk rá, mit gondol erről az állatvédelmi kormánybiztos. Érdemben persze nem kaptunk választ. A kampánnyal mégis sikerült elérnünk, hogy az országban rengeteg helyen lemondták a tűzijátékot.

– Az aHang jelenleg is több fontos üggyel foglalkozik.

– Több petíciót indítottunk az oktatással, a pedagógusok helyzetével kapcsolatban, a Patent Egyesülettel pedig elindítottunk egy aláírásgyűjtést az abortusztörvény módosítása kapcsán. Meggyőződésünk, hogy olyan társadalomra van szükségünk, ahol mindenki hangja hallhatóvá válik. Mi készen állunk arra, hogy minél több ügyet képviseljünk.

– Kik támogatják az aHangot, miből tartja el magát a szervezet?

– Kizárólag mikroadományokból élünk. Ebben hiszünk, ennek van valódi értelme.

Szalóki Viktor bemutatkozó szövege az aHang.hu-n:

Politológusként megtanultam, hogy – bár a politika az elitek játszóterének tűnhet –, valójában sokkal nagyobb erő van az emberek kezében, mint azt gondolnák. Azért csatlakoztam az aHang csapatához, hogy ezt az erőt minél több helyi és országos közösséghez eljuttathassuk. Ehhez pedig itt minden tudás és eszköz rendelkezésre áll.

A képen Szalóki Viktor beszédet mond a SZABAD-díj átadásán. Fotó: TASZ/Pivarnyik Balázs


1 Response

  1. 2022.09.23.

    […] A Szalóki Viktorral készült interjúnk itt olvasható. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]