Közérzet · 2022.09.22.

SZABAD-DÍJ – Egy szabadabb Magyarországért

Glonczi László és az aHangot képviselő, veszprémi Szalóki Viktor kapta az idei SZABAD-díjat. Negyedik alkalommal adta át a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a SZABAD-díjat. Ezzel ismeri el azokat a bátor embereket, akik kiállásukkal, tetteikkel egy szabadabb Magyarországért dolgoznak.

A zsűri díját Glonczi László kapta, aki hosszú évek óta nem csak felhívja a figyelmet a romákat ért különböző jogsértésekre, de lankadatlan szorgalommal fel is lép ellenük. A közönség díját Szalóki Viktor vehette át az aHang önkéntes aktivistáit képviselve.

– Ahhoz, hogy szabad és egyenlő országban éljünk, szükség van bátor emberekre, akik tesznek a saját és mások jogaiért, érdekeik képviseletéért. A SZABAD-díjat azért hoztuk létre, hogy őket megünnepeljük – mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója a szerda este megtartott díjátadón a 6szín Teátrumban.


A jelöltek személyére bárki tehetett javaslatot. Közülük a TASZ munkatársai választották ki azt a hét embert, akik a gálán történeteikkel is bemutatkoztak.

A zsűri – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója, Marge dalszerző és énekes, Miklósi Gábor, a 444 újságírója, Molnár Áron színművész és Kapronczay Stefánia – Glonczi Lászlónak ítélte oda a SZABAD-díjat 14 éve tartó jogvédői munkásságáért.

– Glonczi László egy olyan ügyért harcol, ami már évszázadok óta velünk van: a roma és nem roma magyarok szegregációjának felszámolásáért, ami születéstől fogva meghatározza sokak sorsát. Hisz és tesz azért, hogy ezt a problémát, a megkülönböztetést feloldja. Ez a bátorság és remény fejezi ki a SZABAD-díjat – mondta Kapronczay Stefánia.

– Már önmagában az a tény, hogy a demokratikus értékeket valló társadalmi szereplők, pártok, civilek, mozgalmak összefogtak és egy közös célt jelöltek ki maguknak, siker. Ez pedig megmutatta, hogy mi, magyarok, hiába gondolkodunk százezerféleképpen a világról, képesek vagyunk egy irányba fordulni és közösen cselekedni – mondta Szalóki Viktor, aki az aHang nevében vette át az idei közönségdíjat.

Szalóki Viktor (kezében a díjjal) és az aHang csapata

Valamennyi jelölt története és munkája kiemelést érdemel, ezért a díjátadó partnereitől minden jelölt kapott díjat. A BOOKR Kids különdíját Balogh Fruzsina kapta az Oltass, hogy élhess! kampány aktivistájaként. Beszédében kiemelte, hogy a kampány azért volt sikeres, mert eddig soha nem látott roma összefogást hozott össze.

A Közélet Iskolája különdíjával jutalmazták Pető Attilát és Zámbó Andreát. Pető Attila elsőként vállalta névvel és arccal, hogy fiatal korában egyházi zaklatás áldozata volt. Zámbó Andrea annak a sok százezer embernek a nevében fogadta el a különdíjat, akik fáradságot nem ismerve segítik az ukrajnai menekülteket.

A Partners Hungary felajánlásából további különdíjban részesült Simkó Edit, aki a pedagógustiltakozások emblematikus arca lett. Szalay Ildikó és Horányi Tibor a Nagy Tavak Koalíciót képviselve vették át a különdíjat. A Nagy Tavak Koalíció tagjai fáradhatatlanul védik az élővizeinket, hogy a következő generációk számára is fennmaradjanak vizes élőhelyeink.

A Szalóki Viktorral készült interjúnk itt olvasható.

A vezető képen a veszprémi Szalóki Viktor a díjátadón. Fotók: TASZ/Pivarnyik Balázs


1 Response

  1. 2022.09.23.

    […] Előző SZABAD-DÍJ – Egy szabadabb Magyarországért […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]