Szórakozás

Séd-völgy – Futópálya is lesz hamarosan

A Séd-völgy már zajló rehabilitációjáról tartottak ma sajtótájékoztatót a városházán. Brányi Mária alpolgármester elmondta, hogy a 2010-ben átadott Kolostorok és kertek szabadidős övezet mindenben igazolta a tervezők elképzeléseit, és mára a városlakók és a turisták kedvenc pihenőhelyévé vált. A folyamatos karbantartás mellett az idei évben új és megújuló funkciókkal is bővül a terület.

Elsőként egy kültéri rekortán futópálya létesítéséről számolt be, ami a Békás-kaputól indul a Betekints hotel épülete mellett. A 815 méter hosszú futókör fordulója a Kiskuti csárdához közeli parkolónál lesz. A 140 milliós fejlesztés 70 százalékát EKF-forrásból fedezik. A pályát a sport szerelmesei már idén használatba vehetik, természetesen ingyenesen.

A Séd-völgy igazi ékessége a hajdani csónakázótó, ennek rehabilitációja lassan a végéhez ér. A bruttó 20 millió forintból megvalósuló projektet Kovács Zoltán, a városüzemeltetési iroda vezetője mutatta be. A tóra épített, elöregedett faszerkezetet teljesen kicserélték, megtartva a korábbi megjelenést. A mederből kikotort iszap ülepítése megtörtént, hamarosan elszállítják. A befejezést március végére ígérte. Kérdésünkre, hogy lesz-e újra lehetőség csónakázásra is, az alpolgármester határozott nemmel felelt. Mint mondta, a vízfelület nagyon kicsi, sok a hordalék, kicsi az átfolyás és a napi üzemeltetés se lenne egyszerű. A tervezés időszakában felmerült ugyan a gondolat, de azonnal el is vetették, mert épp elég feladat a tó élővíz jellegét megtartani.

Salga Balázs, a VKSZ városgazdálkodási igazgatója a Magyar Népmesék Játszótér teljes megújulásáról beszélt. Kiemelte, hogy nagyon sok lakossági ötletet, észrevételt figyelembe vettek. Ilyenek a babakocsik tologatására alkalmasabb, szilárd burkolatú utak, a pad-asztal kombinációk, a baba-mama hinták és a pelenkázó. Az új játékeszközök nagyobbrészt fémből készülnek, mert a párás környezetben a fajátékok nagyon gyorsan elkorhadnak. Alattuk öntött gumi burkolatokkal csökkentik a sérülésveszélyt. A bruttó 63 millió forintos beruházás határideje április közepe.

A veszprémvölgyi kisvonat mozdonya és két vagonja is ebben az évben a helyére kerül, a tó közelében lévő, egykori állomásépület mellé. Felújításuk felér egy városi legenda újjászületésével – mondta Brányi Mária – és egy olyan közösségnek köszönhető, amelynek tagjai felajánlásokkal, adakozással, önkéntes munkával támogatták az ügyet. Az állomásépületben tablók és interaktív bemutató segít majd feleleveníteni a Séd-völgy egykori attrakciójának történetét. Újságírói kérdésre elhangzott, hogy az újbóli üzembe állítását nem tervezik, ezt a kisvasút régi alagútjának állapota nem teszi lehetővé. Ott amúgy is már egy másik projekt körvonalazódik, amiről itt írtunk.

A digitális alagút megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárás folyamatban van, az eredménye még nem ismert – válaszolta érdeklődésünkre az alpolgármester.

Rákérdeztünk a Kiskuti csárdával kapcsolatos tervekre is, ez a projektfejlesztés fázisában van és az EKF költségvetésében igyekeznek rá forrást találni. Az elképzelés az, hogy a korábbi hangulatot felidéző, kisétlapos, kerthelyiséges vendéglőként nyithasson meg újra.

Egy sokakat foglalkoztató ügy a Betekints Hotel bővítése a Puskás-malom szomszédságában. Az oda tervezett hotelszárny megjelenése ellen petícióban tiltakozik sok veszprémi polgár, tájidegennek, oda nem illőnek tartva az épületet. Brányi Mária a felvetésünkre annyit mondott, hogy az építkezés előkészítése mindenben megfelelt az előírásoknak, és a tervek minden egyeztetési fórumot megjártak.

Fotók: látványtervek, Facebook

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago