Közélet

Sberbank – A szankciók első áldozata

Még ki sem bontakozott az Oroszországra hétvégén kivetett pénzügyi büntetőintézkedések sora, az oroszok máris súlyos következményekkel néznek szembe. A legnagyobb orosz pénzintézet, a Sberbank itteni egysége – a Magyar Nemzeti Bank döntésére – két napra részlegesen felfüggeszti működését.

Az ügyfeleket nem zárják el betétjeiktől, de hétfőn és kedden a számláikról nem indíthatnak utalást (fogadni azonban lehetséges, és a bankkártyák is használhatók). Mindez azután történik, hogy vasárnap az Európai Központi Bank közölte: a pénzintézet európai leánya, a Sberbank Europe és szlovén, horvát egységei „valószínűleg” csődbe mennek.

A Sberbank Russia egyike az unió és az Egyesült Államok közös büntetőintézkedései által sújtott pénzügyi szolgáltatóknak. A célba vett pénzintézeteket, illetve az orosz pénzügyi rendszer nagy részét kizárják a nemzetközi elszámolásban nélkülözhetetlen SWIFT-rendszerből, amelynek következtében rendkívül megnehezedik, lelassul és megdrágul a világgal való üzletelés. A SWIFT mintegy 200 ország 11 ezer bankját tömörítve a világ legnagyobb, gyakorlatilag megkerülhetetlen szereplője a nemzetközi utalások rendszerének. (Emellett jelentősen korlátozzák az oroszokat a dolláros ügyletekben, és zárolják az orosz jegybank külföldi vagyonát, valamint bizonyos oligarcha-számlákat is.)

A szankciók hatására a rubel árfolyama szabadesésbe kezdett. Pénteken 80 felett volt a dollárral szemben, hétfőn délelőtt a 120-at közelítette, ami 40 százalékos leértékelődés. Rengeteg ATM és fiók előtt alakultak ki sorok. Az emberek kiveszik és nyugati pénzre váltják át rubeljeiket. Kérdés, hogy a bankok meddig bírják dollárral, euróval. A helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy hétfőn 9,5-ről 20 százalékra emelte az alapkamatot az orosz jegybank, amivel mérsékelni akarják a banki kivéteket – bár ezzel tovább drágulnak a pénzügyek az országban.

Már nem EU-országok is bejelentettek intézkedéseket. Vasárnap este Svájc elnöke azt mondta: „nagyon valószínű”, hogy hétfőn a svájci államtanács zárolja az orosz hátterű pénzügyi vagyonokat az országban. (2020 végén ezt a vagyont 11,2 milliárd dollárra becsülték.) Norvégia hatalmas állami vagyonalapja pedig már el is határozta, hogy eladja összes orosz eszközét. 2021 végén a mintegy 1300 milliárd dolláros vagyonalapban 47 féle orosz eszköz volt (magán- és államkötvények) körülbelül 2,8 milliárd dollár értékben.

A magyarországi Sberbanknak – és tulajdonosának – nem is jöhetett volna rosszabbkor ez a történés. A Sberbank Europe éppen eladási tárgyalásokat folytat a magyar és balkáni egységek értékesítéséről. A magyart egy szerb milliárdos venné meg. Kérdés, ezután áll-e még az érdeklődés.

Forrás: helyben.hu

Fotó: Alexander Klein/AFP

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago