Közérzet · 2022.02.28.

Sberbank – A szankciók első áldozata

Még ki sem bontakozott az Oroszországra hétvégén kivetett pénzügyi büntetőintézkedések sora, az oroszok máris súlyos következményekkel néznek szembe. A legnagyobb orosz pénzintézet, a Sberbank itteni egysége – a Magyar Nemzeti Bank döntésére – két napra részlegesen felfüggeszti működését.

Az ügyfeleket nem zárják el betétjeiktől, de hétfőn és kedden a számláikról nem indíthatnak utalást (fogadni azonban lehetséges, és a bankkártyák is használhatók). Mindez azután történik, hogy vasárnap az Európai Központi Bank közölte: a pénzintézet európai leánya, a Sberbank Europe és szlovén, horvát egységei „valószínűleg” csődbe mennek.

A Sberbank Russia egyike az unió és az Egyesült Államok közös büntetőintézkedései által sújtott pénzügyi szolgáltatóknak. A célba vett pénzintézeteket, illetve az orosz pénzügyi rendszer nagy részét kizárják a nemzetközi elszámolásban nélkülözhetetlen SWIFT-rendszerből, amelynek következtében rendkívül megnehezedik, lelassul és megdrágul a világgal való üzletelés. A SWIFT mintegy 200 ország 11 ezer bankját tömörítve a világ legnagyobb, gyakorlatilag megkerülhetetlen szereplője a nemzetközi utalások rendszerének. (Emellett jelentősen korlátozzák az oroszokat a dolláros ügyletekben, és zárolják az orosz jegybank külföldi vagyonát, valamint bizonyos oligarcha-számlákat is.)


A szankciók hatására a rubel árfolyama szabadesésbe kezdett. Pénteken 80 felett volt a dollárral szemben, hétfőn délelőtt a 120-at közelítette, ami 40 százalékos leértékelődés. Rengeteg ATM és fiók előtt alakultak ki sorok. Az emberek kiveszik és nyugati pénzre váltják át rubeljeiket. Kérdés, hogy a bankok meddig bírják dollárral, euróval. A helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy hétfőn 9,5-ről 20 százalékra emelte az alapkamatot az orosz jegybank, amivel mérsékelni akarják a banki kivéteket – bár ezzel tovább drágulnak a pénzügyek az országban.

Már nem EU-országok is bejelentettek intézkedéseket. Vasárnap este Svájc elnöke azt mondta: „nagyon valószínű”, hogy hétfőn a svájci államtanács zárolja az orosz hátterű pénzügyi vagyonokat az országban. (2020 végén ezt a vagyont 11,2 milliárd dollárra becsülték.) Norvégia hatalmas állami vagyonalapja pedig már el is határozta, hogy eladja összes orosz eszközét. 2021 végén a mintegy 1300 milliárd dolláros vagyonalapban 47 féle orosz eszköz volt (magán- és államkötvények) körülbelül 2,8 milliárd dollár értékben.

A magyarországi Sberbanknak – és tulajdonosának – nem is jöhetett volna rosszabbkor ez a történés. A Sberbank Europe éppen eladási tárgyalásokat folytat a magyar és balkáni egységek értékesítéséről. A magyart egy szerb milliárdos venné meg. Kérdés, ezután áll-e még az érdeklődés.

Forrás: helyben.hu

Fotó: Alexander Klein/AFP

Kép forrása: AFP

[fbcomments]