Közélet

Salátatörvény suttyomban

Az éjszakai törvénybenyújtás volt eddig a kormánypárt specialitása. A salátatörvény lényege, hogy a különböző törvények tömkelegének egyes pontjait módosítják egy törvénnyel.

A legfrissebbek: a parlamenti képviselők helyét az országházban a házelnök szabja meg. Megszüntetik az eseti jelölő bizottságokat. Átalakítják a képviselői vagyonnyilatkozatokat. Arca kitakarását kérheti az Orbán Viktor és Novák Katalin gyűlésein lefotózott polgár. Mindezt a következő évi költségvetés égisze alatt.

Alattvalókként kezeli a kormány Magyarország lakóit. A választott képviselőket is, akiket röghöz, pontosabban padhoz kötne a tisztelt ház elnöke. Mint az elsős tantó néni: kijelölné a helyüket az „osztályban”.

Elvenné tőlük a jelölés jogát is. Megszünteti az eseti jelölő bizottságokat, így a közjogi tisztségviselők jelölésének joga a szakbizottságokat illeti majd meg – amelyek természetesen fideszes többségűek. Például ezek javasolnák az Állami Számvevőszék elnökét, az alkotmánybírákat vagy a Médiatanács tagjait.

És ha a vármegyék, a főispánok és az ültetési rend még mindig nem elég, az ominózus salátatörvény rendelkezik a képviselők újfajta vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről is. Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető bejelentése szerint a kormány az Európai Parlament rendszerének mintájára átalakítaná a képviselői vagyonnyilatkozatok rendszerét – remélvén az ingatlanvagyonok hatékony eltüntetését.

A magyar politikusok gyakran hivatkoznak az angol alkotmánynak tekintett 800 éves Magna Chartára – de annak pontos neve nélkül. A Libertatum valahogy mindig lemarad, pedig a Nagy Szabadságlevél gyakorolta a legnagyobb hatást az alkotmányos jogra. A dokumentum alapvető emberi jogokat rögzít: minden szabad polgár birtokolhat és örökölhet földet, a polgárok védelmet élveznek a túlzott adóztatással szemben, a kormány nem avatkozhat bele az egyház ügyeibe, lefektette a jogszolgáltatás és a törvény előtti egyenlőség alapelveit. Tartalmazott rendelkezéseket a megvesztegetés és a hivatali visszaélések ellen is.

A jelenlegi kormánypárt az Alaptörvény megalkotásakor a Magna Charta Libertátumra hivatkozott, de az alig 11 év éve elfogadott Alaptörvényhez már eddig is több mint tíz módosító javaslatot nyújtottak be. Hány lesz még?

Az angolok szeretik a salátát, de nem a parlamentben, hanem a tányérjukon. A törvényről úgy tartják, legyen áttekinthető, mindenki számára érthető és követhető. Hát még ha alap!

A vezető képen: Földnélküli János angol király 1215. június 15-én lepecsételi a Magna Chartát

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago