Categories: SzórakozásEgyéb

ROCK’N’ROLL – Chuck Berryvel az Utasban

Ha a rock and rollnak nem ez lenne a neve, akkor Chuck Berrynek mondanánk – ez a kijelentés John Lennontól származik, és nagyjából mindent elárul arról, ki is volt a modern zene történetében az 1926-ban született és idén tavasszal, 90 esztendős korában elhunyt muzsikus.

Zenével, sztorikkal emlékeztek rá az Utas és holdvilág antikváriumban, amelynek tulajdonosáról, Molnár Sándorról köztudott, hogy a rockzene iránti rajongását a szíve csücskében hordozza. A beszélgetést Varga Róbert újságíró vezette. Tóth István előadóművész egy igazán meggyőző Johnny B. Goode -dal indított Gfellner Attila és Simon Csaba zenészek társaságában.

Fenyvesi Ottó saját fordításában olvasta fel Chuck Berry dalszövegeit, jobbról Varga Róbert, az est moderátora
Molnár Sándorra (piros pulóverben), az antikvárium tulajdonosára figyelnek a résztvevők

Chuck Berryt minden azóta felnőtt rockzenész a rock and roll atyjának tekinti. Fenyvesi Ottó költő, képzőművész, az emlékest meghívott vendége szerint olyan szerző volt, aki vitathatatlanul az első lecke a rocktörténelemben. Zenéje féktelen örömzene, és – ahogy a többiek tovább árnyalták az elhangzottakat – a muzsikusokat, de a közönséget is határtalan szabadságérzéssel tölti el. Olyan belső energiák csatornáit nyitja meg, amelyekről magunk se tudunk, és pirotechnika nélkül is felrobbantja a színpadot. Chuck Berry összeférhetetlen, ám rendkívüli kisugárzású figura volt, többször került összeütközésbe a törvénnyel, és pechjére akkor is épp börtönben ült, amikor dalaival a legnagyobb sikereket aratta az amerikai slágerlistákon.

Az est hangulatát megalapozó Johnny B. Goode egy részletét a Voyager 2 űrszonda is magával vitte egy arannyal futtatott réz hanglemezen. Egyszer talán meghallgatják majd a földönkívüliek, és megéreznek valamit az ötvenes évek amerikai fiataljainak életérzéséből, lázadó útkereséséből – egy olyan korból, amikor ritmusban és szövegben is új zenei stílus született.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago