Categories: SzórakozásKultúra

RÉGIZENE – Fájdalomtól a reményig az Orlando Énekegyüttessel

Igazi lélektisztulásos hangversennyel vette kezdetét hétfőn a hatodik évadába lépett Veszprémi Régizenei Napok koncertsorozata a veszprémvölgyi jezsuita templomban. Az Orlando Énekegyüttes Vikman Pál művészeti vezetésével ezúttal is bebizonyította, hogy a 16. század muzsikája a 21. század emberéhez is utat talál, ha azt értő tolmácsolásban, lenyűgöző átéléssel, egyenként is szólóéneklésre termett muzsikusok adják elő.

A Vég és Kezdet címet viselő zenei összeállításban Palestrina, Lassus, Byrd és Rebelo művei szólaltak meg, felidézve a vég(-zetet), Jeruzsálem kifosztását és lerombolását.

Jeremiás próféta siralmai a szenvedésről és fájdalomról sok zenészt megihlettek. A bibliai szövegre komponált darabokba minden szerző a tudása legjavát adta – mesélt Vikman Pál a kórusművek keletkezéséről. – A város és a templom elpusztításához súlyos történelmi, politikai és vallási krízis vezetett. Nem nehéz észrevenni a bibliai elbeszélés aktualitását, mának üzenő jelentőségét.

A hangverseny utolsó darabja magyarázta meg a szokatlan címadást, azt, hogy miért a kezdet következik a vég után.

Nem mehetünk el ma innen a sok bűn és pusztulás emlékével, nem mehetünk el úgy, hogy ne fogalmazzuk meg a reményt és a hitet, hogy ha jót cselekszünk, szebb és jobb lesz a világ – mondta Vikman Pál.

Ehhez egy kortárs zeneszerző, Eric Whitacre kórusművét választották, aminek a szövege a szeretetről és a legérdeknélkülibb szeretetről, a szerelemről szólt.

[stextbox id=”grey”]Ma este a Recercare Régizenei Műhely gótikus és reneszánsz francia dalokat és balladákat játszik. Szerdán – a rendezvény kiemelt koncertjén – a francia Les Basses Réunies együttest és Bruno Cocset-t hallhatjuk újra Veszprémben. Csütörtökön J.S.Bach fuvolaszonátái hangzanak el Csalog Benedek és Péterfy Dóra koncertjén. Pénteken három fiatal művész: Virág Mátyás, Nagy Réka és Szokos Augustin J.S.Bach csellószviteket és gambaszonátákat játszik. Szombaton – a zárókoncerten – Cserményi Zsombor (basszbariton) J.S.Bach szólókantátáival zárja a hetet. A koncertek este hét órakor kezdődnek a Jezsuita templomban (Kolostorok és Kertek Rendezvényterület), jegyek 1500 forintos áron a helyszínen válthatók. A szerdai kiemelt koncert belépti díja 3000 forint.[/stextbox]

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago