Szórakozás / Kultúra · 2019.07.23.

RÉGIZENE – Fájdalomtól a reményig az Orlando Énekegyüttessel

Igazi lélektisztulásos hangversennyel vette kezdetét hétfőn a hatodik évadába lépett Veszprémi Régizenei Napok koncertsorozata a veszprémvölgyi jezsuita templomban. Az Orlando Énekegyüttes Vikman Pál művészeti vezetésével ezúttal is bebizonyította, hogy a 16. század muzsikája a 21. század emberéhez is utat talál, ha azt értő tolmácsolásban, lenyűgöző átéléssel, egyenként is szólóéneklésre termett muzsikusok adják elő.

A Vég és Kezdet címet viselő zenei összeállításban Palestrina, Lassus, Byrd és Rebelo művei szólaltak meg, felidézve a vég(-zetet), Jeruzsálem kifosztását és lerombolását.

Jeremiás próféta siralmai a szenvedésről és fájdalomról sok zenészt megihlettek. A bibliai szövegre komponált darabokba minden szerző a tudása legjavát adta – mesélt Vikman Pál a kórusművek keletkezéséről. – A város és a templom elpusztításához súlyos történelmi, politikai és vallási krízis vezetett. Nem nehéz észrevenni a bibliai elbeszélés aktualitását, mának üzenő jelentőségét.

A hangverseny utolsó darabja magyarázta meg a szokatlan címadást, azt, hogy miért a kezdet következik a vég után.

Nem mehetünk el ma innen a sok bűn és pusztulás emlékével, nem mehetünk el úgy, hogy ne fogalmazzuk meg a reményt és a hitet, hogy ha jót cselekszünk, szebb és jobb lesz a világ – mondta Vikman Pál.

Ehhez egy kortárs zeneszerző, Eric Whitacre kórusművét választották, aminek a szövege a szeretetről és a legérdeknélkülibb szeretetről, a szerelemről szólt.

[stextbox id=”grey”]Ma este a Recercare Régizenei Műhely gótikus és reneszánsz francia dalokat és balladákat játszik. Szerdán – a rendezvény kiemelt koncertjén – a francia Les Basses Réunies együttest és Bruno Cocset-t hallhatjuk újra Veszprémben. Csütörtökön J.S.Bach fuvolaszonátái hangzanak el Csalog Benedek és Péterfy Dóra koncertjén. Pénteken három fiatal művész: Virág Mátyás, Nagy Réka és Szokos Augustin J.S.Bach csellószviteket és gambaszonátákat játszik. Szombaton – a zárókoncerten – Cserményi Zsombor (basszbariton) J.S.Bach szólókantátáival zárja a hetet. A koncertek este hét órakor kezdődnek a Jezsuita templomban (Kolostorok és Kertek Rendezvényterület), jegyek 1500 forintos áron a helyszínen válthatók. A szerdai kiemelt koncert belépti díja 3000 forint.[/stextbox]

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!