Közélet

Putyin simán hazudott a magyar gázárról

Az orosz elnök február eleji állításával szemben, miszerint Magyarország a tőzsdei tarifa ötödéért kapta volna az orosz fűtőanyagot, a valóság, hogy a két érték lényegében megegyezett.

Vlagyimir Putyin állításával szemben Magyarország januárban nem a piaci ár ötödét, hanem pontosan a piaci árat fizette az orosz gázért – derítette ki a nepszava.hu a Központi Statisztikai Hivatal által most frissített, januári adatok alapján.

Mint emlékezetes, Vlagyimir Putyin Orbán Viktor február 1-jei, utóbb fiaskónak bizonyult moszkvai „békemissziója” nyitányaként bejelentette: Magyarország a piaci árnál ötször olcsóbban kapja tőlük a gázt.

Orbán Viktor és a kormány többi illetékese is – mindennemű konkrét bizonyíték nélkül – úgy nyilatkozott, hogy az októbertől életbe lépett új, 10+5 éves szerződés sokkal kedvezőbb az előzőnél, illetve „biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását”.

Ezzel szemben a nyilvántartások mélyéről kitúrható valóság, hogy januárban a központi magyar gáznagykereskedő a KSH-nál terajoule-ban megadott gázmennyiségből kiindulva szinte fillérre az irányadó, ttf nevű holland tőzsde árát, ezer köbméterenként átlag 861 eurót fizethetett a gázért. A lehetséges becslési pontatlanságok ellenére ez alapján bizton állítható, hogy Putyin februárban valótlanságot állított.

A lap szerint erősen valószínűsíthető, hogy az orosz fél nem kedvezménnyel, csupán két hónap haladékkal vasalja be tőlünk a tőzsdei árat.

Az új déli vezetéken kevés gáz jön Oroszországból. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI/MTVA

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago