Közérzet · 2022.04.06.

Putyin simán hazudott a magyar gázárról

Az orosz elnök február eleji állításával szemben, miszerint Magyarország a tőzsdei tarifa ötödéért kapta volna az orosz fűtőanyagot, a valóság, hogy a két érték lényegében megegyezett.

Vlagyimir Putyin állításával szemben Magyarország januárban nem a piaci ár ötödét, hanem pontosan a piaci árat fizette az orosz gázért – derítette ki a nepszava.hu a Központi Statisztikai Hivatal által most frissített, januári adatok alapján.

Mint emlékezetes, Vlagyimir Putyin Orbán Viktor február 1-jei, utóbb fiaskónak bizonyult moszkvai „békemissziója” nyitányaként bejelentette: Magyarország a piaci árnál ötször olcsóbban kapja tőlük a gázt.


Orbán Viktor és a kormány többi illetékese is – mindennemű konkrét bizonyíték nélkül – úgy nyilatkozott, hogy az októbertől életbe lépett új, 10+5 éves szerződés sokkal kedvezőbb az előzőnél, illetve „biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását”.

Ezzel szemben a nyilvántartások mélyéről kitúrható valóság, hogy januárban a központi magyar gáznagykereskedő a KSH-nál terajoule-ban megadott gázmennyiségből kiindulva szinte fillérre az irányadó, ttf nevű holland tőzsde árát, ezer köbméterenként átlag 861 eurót fizethetett a gázért. A lehetséges becslési pontatlanságok ellenére ez alapján bizton állítható, hogy Putyin februárban valótlanságot állított.

A lap szerint erősen valószínűsíthető, hogy az orosz fél nem kedvezménnyel, csupán két hónap haladékkal vasalja be tőlünk a tőzsdei árat.

Az új déli vezetéken kevés gáz jön Oroszországból. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI/MTVA


[fbcomments]