Közélet

PRO CIVITATE DÍJ – A DNIPRO Országos Ukrán Kulturális Egyesület kapta

Veszprém közgyűlése a város életében kiemelkedő tevékenységet végző civil szervezet munkájának elismeréseként a DNIPRO Országos Ukrán Kulturális Egyesületnek adta idén a Pro Civitate díjat. A díjat az egyesület elnöke, Zakar Irina a mai Civil napon vette át. Az egyesület munkáját az ukrán menekültek is megköszönték.

A 2015-ben megalakult, veszprémi székhelyű DNIPRO Országos Ukrán Kulturális Egyesület elsődleges célja az ukrán kultúra ápolása, a népi és vallási tradíciók megőrzése, az ukrán nyelv és művészeti értékek megismertetése a felnövekvő nemzedékkel, illetve kapcsolattartás az anyaországgal és a világ ukrán diaszpórájával. Az egyesület, melynek elnöke Zakar Irina, és amely idén megkapta a Pro Civitate díjat, aktívan részt vesz a városi rendezvényeken, és ápolja a kapcsolatot más civil szervezetekkel. Az Ukrajnában kitört háború óta az egyesület erején felül végez önkéntes, misszionárius munkát. Tagjai segélycsomagokat állítanak össze, s személyesen szállítják el a határig. Zakar Irina elnökasszony mélyen a szívén viseli a Veszprémbe érkezett menekült családok, kisgyermekes anyák, nagymamák élethelyzetét, sorsát. Tenni akarása példaértékű, melyre az anyaországi ukránok is felfigyeltek, ezért az egyesület kapta az Ukrajna Arany Szíve 2023 díjat a Magyarországra menekült ukrajnai állampolgárok és a kárpátaljai árvaházak támogatásában végzett karitatív munkájáért. Az egyesület tevékenysége, önkéntes munkája és társadalmi szerepvállalása kimagasló és példamutató.

Az egyesület és főleg Zakar Irina munkáját az ukrán menekültek is megköszönték, amit ukrán nyelven két menekült ukrán hölgy, Inna Szemjonova és Anna Pitulko, magyar nyelven Jákói Bernadett mondott el. Részlet a köszönőbeszédből:

– Hálásak vagyunk mindazért, amit értünk tett és tesz továbbra is. Azokért tesz, akiket a háború arra kényszerített, hogy elhagyják otthonaikat, gyerekekkel, kisállatokkal és a legszükségesebb iratokkal Ukrajnából érkezve menedékjogot kérjenek Magyarországon. Ön az elsők között nyújtott segítséget az ukránoknak. Fontosnak tartotta a lakhatási, ruházati, az alapvető szükségleti cikkek és pénzügyi segítséget. Önnek köszönhetően gyermekeink iskolába, óvodába járnak, és közülünk sokan munkát is kaptak. A legnagyobb gond mindenki számára a nyelvi akadály volt. A segítsége itt is felbecsülhetetlen. Arról nem is beszélve, hogy idejét áldozta bolti, gyógyszertári, orvosi, banki ügyintézésekhez. Túrákat, kirándulásokat versenyeket, kiállításokat szervezett számunkra. Ön egyesített bennünket, a háborús övezetekből és Ukrajna különböző területeiről érkezett ukrán embereket. Önnek köszönhetően a DNIPRO jelenti nekünk Veszprém városát, amelyről sokan nem hallottunk, de ez lett a második otthonunk.

A képen oklevéllel a kezében Zakar Irina az egyesület tagjaival, a menekült hölgyekkel és Jákói Bernadett-tel (a kép jobb szélén)

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago