Közélet

PRIDE – A kormány gender- és LMBTQI-ellenessége

A gender- és LMBTQI-ellenes mozgósítás látványosan felerősödött Magyarországon az elmúlt években, aminek főként politikai okai vannak. A Budapest Pride napja alkalmából a Political Capital közzétette a témával kapcsolatos kutatását.

A mobilizáció nagyrészt központilag vezérelt. Főszereplője a kormány(párt), amely ideológiájának egyik központi elemévé és a hatalom megtartásának egyik fő eszközévé tette a kérdést – írja a Political Capital.

Az általa irányított média, álcivil szervezetek és think tankek segítségével aktívan irányítja a témát, kijelöli a mozgósítás irányát, forrásokat ad, szervezeteket hoz létre és támogat. Mellettük fontos szerepet játszanak a szövetséges család-, ifjúsági és abortuszellenes szervezetek, szélsőjobboldali szereplők, valamint kisebb részben a vallási szervezetek. A szereplők közül a kormány, a kormányzat által szervezett álcivil szervezetek és think tankek, illetve egyes független szereplők erősen beágyazottak a nemzetközi gender- és LMBTQI-ellenes hálózatba.

A Political Capital kutatásának célja a magyarországi gender- és LMBTQI-ellenes mozgósításban részt vevő szereplők és külföldi hálózataik feltérképezése volt. A kutatás magyar nyelvű összefoglalóját itt, a teljes angol nyelvű szövegét itt olvashatják.

A képen a tavalyi Budapest Pride felvonulás. Fotó: Bodnár Patrícia/Index

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago