Közérzet · 2022.07.23.

PRIDE – A kormány gender- és LMBTQI-ellenessége

A gender- és LMBTQI-ellenes mozgósítás látványosan felerősödött Magyarországon az elmúlt években, aminek főként politikai okai vannak. A Budapest Pride napja alkalmából a Political Capital közzétette a témával kapcsolatos kutatását.

A mobilizáció nagyrészt központilag vezérelt. Főszereplője a kormány(párt), amely ideológiájának egyik központi elemévé és a hatalom megtartásának egyik fő eszközévé tette a kérdést – írja a Political Capital.

Az általa irányított média, álcivil szervezetek és think tankek segítségével aktívan irányítja a témát, kijelöli a mozgósítás irányát, forrásokat ad, szervezeteket hoz létre és támogat. Mellettük fontos szerepet játszanak a szövetséges család-, ifjúsági és abortuszellenes szervezetek, szélsőjobboldali szereplők, valamint kisebb részben a vallási szervezetek. A szereplők közül a kormány, a kormányzat által szervezett álcivil szervezetek és think tankek, illetve egyes független szereplők erősen beágyazottak a nemzetközi gender- és LMBTQI-ellenes hálózatba.


A Political Capital kutatásának célja a magyarországi gender- és LMBTQI-ellenes mozgósításban részt vevő szereplők és külföldi hálózataik feltérképezése volt. A kutatás magyar nyelvű összefoglalóját itt, a teljes angol nyelvű szövegét itt olvashatják.

A képen a tavalyi Budapest Pride felvonulás. Fotó: Bodnár Patrícia/Index


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]