Categories: Közélet

POLITIKA – Megalakult a Civil Választási Bizottság

A független civilekből álló Civil Választási Bizottság célja, hogy az előválasztásokat elősegítő és ellenőrző intézményként működjön, hasonlóan a 2019-es főpolgármesteri előválasztáson betöltött szerepéhez.

A hat ellenzéki párt vasárnapi bejelentése nyomán végleg eldőlt, hogy mind a 106 választókörzetben lesznek előválasztások. A Civil Választási Bizottság (CVB) az előválasztást szervező hat párttal együttműködve eredetileg a 2019-es budapesti előválasztások megszervezése érdekében jött létre.

A CVB tagsága olyan természetes és jogi személyekből áll, akik előválasztásokon jelöltként vagy jelölő szervezetként nem vesznek részt.

A bizottság célja, hogy független, pártatlan, az előválasztásokat elősegítő és ellenőrző intézményként növelje az előválasztás intézményébe vetett közbizalmat. Célja továbbá maximalizálni a folyamatban való részvételt, garantálni az átláthatóságot a szavazók számára és esélyegyenlőséget biztosítani a jelöltek között. A CVB kész szerepet vállalni az országos, a regionális és a helyi előválasztási bizottságok munkájában. A 2021-es ellenzéki előválasztás esetében nagyságrendekkel több erőforrásra lesz szükség, miközben fel kell készülni a covid-járvány miatt esetleges korlátozásokra is.

A CVB ma tartotta első sajtótájékoztatóját, amelyen többek között bejelentették, hogy a bizottság elnökévé dr. Magyar Györgyöt nevezték ki

A bizottság tagjai szervezési és jogi segítséget is nyújtanak az előválasztás folyamatában, valamint szerepet vállalnak a lebonyolítást segítő országos aktivista hálózat kiépítésében. Küldetésük, hogy önkéntes munkájukkal hozzájáruljanak a magyar demokratikus kultúra megerősödéséhez.

A CVB mellett az ellenzéki pártok is bejelentették az Országos Előválasztási Bizottság megalakulását, valamint az előválasztás menetrendjét.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago