Közérzet · 2021.03.02.

POLITIKA – Megalakult a Civil Választási Bizottság

A független civilekből álló Civil Választási Bizottság célja, hogy az előválasztásokat elősegítő és ellenőrző intézményként működjön, hasonlóan a 2019-es főpolgármesteri előválasztáson betöltött szerepéhez.

A hat ellenzéki párt vasárnapi bejelentése nyomán végleg eldőlt, hogy mind a 106 választókörzetben lesznek előválasztások. A Civil Választási Bizottság (CVB) az előválasztást szervező hat párttal együttműködve eredetileg a 2019-es budapesti előválasztások megszervezése érdekében jött létre.


A CVB tagsága olyan természetes és jogi személyekből áll, akik előválasztásokon jelöltként vagy jelölő szervezetként nem vesznek részt.

A bizottság célja, hogy független, pártatlan, az előválasztásokat elősegítő és ellenőrző intézményként növelje az előválasztás intézményébe vetett közbizalmat. Célja továbbá maximalizálni a folyamatban való részvételt, garantálni az átláthatóságot a szavazók számára és esélyegyenlőséget biztosítani a jelöltek között. A CVB kész szerepet vállalni az országos, a regionális és a helyi előválasztási bizottságok munkájában. A 2021-es ellenzéki előválasztás esetében nagyságrendekkel több erőforrásra lesz szükség, miközben fel kell készülni a covid-járvány miatt esetleges korlátozásokra is.

A CVB ma tartotta első sajtótájékoztatóját, amelyen többek között bejelentették, hogy a bizottság elnökévé dr. Magyar Györgyöt nevezték ki

A bizottság tagjai szervezési és jogi segítséget is nyújtanak az előválasztás folyamatában, valamint szerepet vállalnak a lebonyolítást segítő országos aktivista hálózat kiépítésében. Küldetésük, hogy önkéntes munkájukkal hozzájáruljanak a magyar demokratikus kultúra megerősödéséhez.

A CVB mellett az ellenzéki pártok is bejelentették az Országos Előválasztási Bizottság megalakulását, valamint az előválasztás menetrendjét.


[fbcomments]