Categories: Közélet

POLITICAL CAPITAL – A magyar (szélső)jobb 100 évvel Trianon után

Ami most még szélsőségesnek számít, tíz éven belül a kormányzati narratíva része lesz” – fejtette ki a Political Capital kérdésére Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője. Az övén kívül további hat szélsőjobboldali szervezet vezetőjével is interjúzott a PC, hogy újabb látleletet készítsen a szcénáról.

A mai szélsőjobboldal számára a bevándorlás és az LMBTQ/gender téma a legégetőbb, de a cigányellenesség sem kopott ki, ahogy a zsidó összeesküvés témája sem. A korábban hagyományosan befelé forduló szélsőjobboldali szcéna az utóbbi években látványosan kilépett a nemzetközi porondra.

A szélsőjobboldali témákat és üzeneteket kétségkívül egyre gördülékenyebben veszi át a kormánypárt. Trianon centenáriumának évében ezt a hipotézist a békeszerződéssel kapcsolatos narratívákon is megvizsgálta a Political Capital: a legtöbb, Trianonnal kapcsolatos összeesküvés-elmélet mára a kormányzati kommunikáció része, de ami alapvetően megkülönbözteti a mai szélsőjobboldalt a kormányoldaltól, az a revízióhoz való viszony. Ez az a terület, amely ritka kivételektől eltekintve nem merül fel reális opcióként a kormányoldalon.

A PC a tanulmányában arra is kitért, vajon az oktatás fel tudja-e venni a küzdelmet a politika és a társadalom radikalizálódásával szemben.

Az intézet – a Heinrich Böll Alapítvánnyal együttműködésben – készült friss kutatásának összefoglalója itt érhető el, a teljes tanulmány pedig innen tölthető le.

 

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago