Közélet

PEDAGÓGUSOK – A többi néma csend

– Köszönjük meg, akár egy közös nyilatkozattal, a Veszprém városában működő közoktatási intézmények pedagógusainak, hogy ebben a nehéz időszakban példát mutatnak és mernek élni alapvető jogukkal, a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságával – kezdte a közgyűlésen napirend előtti felszólalását Katanics Sándor független képviselő.

Majd így folytatta:

– Most, amikor a közoktatást nem a magyar közoktatásban jártas szakemberek, hanem a belügyminiszter irányítja, amikor a miniszter a közoktatásban leginkább rendet és főleg csendet akar, a belügyminisztérium politikai nyilatkozatával ellentétesen nem a pedagógusok egy százaléka, hanem szinte óráról órára egyre több közoktatási intézmény tantestületének a jelentős többsége áll ki a nyilvánosság elé.

Követelik, hogy ne vezessék be az évtizedek alatt megszerzett munkavállalói jogaikat semmibe vevő jogszabályt.

Követelik, hogy a számukra is elfogadott szakmai szervezetekkel és szakszervezetekkel, a demokratikus normákat betartva, tisztességesen, érdemi módon történjenek meg végre az egyeztetések, legyen valódi társadalmi vita!

Most, amikor tantestületek többsége bátor, a diákjaik számára is példamutató módon, kiállással és határozottan kéri a döntéshozókat arra, hogy esküjükhöz méltóan ne a kormányzó politikai pártot, hanem a választókat képviseljék, fontos a város képviselőiként odafigyelnünk a pedagógusokra!

Büszkének kell lennünk arra, hogy a veszprémi pedagógusok személyes példaadással mutatják meg a diákjaiknak: alapvető emberi jogainkért minden körülmények között, bátran kell küzdeni!

Most hétfőn a város két tiszta profilú gimnáziumában volt újra sztrájk. A Vetési Albert Gimnázium 50 pedagógusából 40, a Lovassy László Gimnázium 56 tanárából 30 sztrájkolt. A Lovassy Gimnázium pedagógusainak 75 százaléka nyílt levélben követeli, hogy a státusztörvény tervezete ebben a formában ne kerüljön a döntéshozók elé és legyenek érdemi egyeztetések a pedagógusokkal, a szakszervezetek képviselőivel. Veszprém iskoláinak több mint 700 pedagógusa közül eddig legalább 200-an írtak alá nyilatkozatot azért, hogy a státusztörvény tervezete ebben a formában ne kerüljön a Parlament elé.

A képviselő az ülésen jelen lévő Ovádi Péter fideszes országgyűlési képviselőt is felszólította, hogy döntéshozóként álljon a pedagógusok mellé. Porga Gyula polgármester nem reagált Katanics Sándor felszólalására. A szervezeti és működési szabály szerint ezzel a témát lezárta.

A vezető képen a szerző felvétele

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago