Közérzet · 2023.04.27.

PEDAGÓGUSOK – A többi néma csend

– Köszönjük meg, akár egy közös nyilatkozattal, a Veszprém városában működő közoktatási intézmények pedagógusainak, hogy ebben a nehéz időszakban példát mutatnak és mernek élni alapvető jogukkal, a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságával – kezdte a közgyűlésen napirend előtti felszólalását Katanics Sándor független képviselő.

Majd így folytatta:

– Most, amikor a közoktatást nem a magyar közoktatásban jártas szakemberek, hanem a belügyminiszter irányítja, amikor a miniszter a közoktatásban leginkább rendet és főleg csendet akar, a belügyminisztérium politikai nyilatkozatával ellentétesen nem a pedagógusok egy százaléka, hanem szinte óráról órára egyre több közoktatási intézmény tantestületének a jelentős többsége áll ki a nyilvánosság elé.


Követelik, hogy ne vezessék be az évtizedek alatt megszerzett munkavállalói jogaikat semmibe vevő jogszabályt.

Követelik, hogy a számukra is elfogadott szakmai szervezetekkel és szakszervezetekkel, a demokratikus normákat betartva, tisztességesen, érdemi módon történjenek meg végre az egyeztetések, legyen valódi társadalmi vita!

Most, amikor tantestületek többsége bátor, a diákjaik számára is példamutató módon, kiállással és határozottan kéri a döntéshozókat arra, hogy esküjükhöz méltóan ne a kormányzó politikai pártot, hanem a választókat képviseljék, fontos a város képviselőiként odafigyelnünk a pedagógusokra!

Büszkének kell lennünk arra, hogy a veszprémi pedagógusok személyes példaadással mutatják meg a diákjaiknak: alapvető emberi jogainkért minden körülmények között, bátran kell küzdeni!

Most hétfőn a város két tiszta profilú gimnáziumában volt újra sztrájk. A Vetési Albert Gimnázium 50 pedagógusából 40, a Lovassy László Gimnázium 56 tanárából 30 sztrájkolt. A Lovassy Gimnázium pedagógusainak 75 százaléka nyílt levélben követeli, hogy a státusztörvény tervezete ebben a formában ne kerüljön a döntéshozók elé és legyenek érdemi egyeztetések a pedagógusokkal, a szakszervezetek képviselőivel. Veszprém iskoláinak több mint 700 pedagógusa közül eddig legalább 200-an írtak alá nyilatkozatot azért, hogy a státusztörvény tervezete ebben a formában ne kerüljön a Parlament elé.

A képviselő az ülésen jelen lévő Ovádi Péter fideszes országgyűlési képviselőt is felszólította, hogy döntéshozóként álljon a pedagógusok mellé. Porga Gyula polgármester nem reagált Katanics Sándor felszólalására. A szervezeti és működési szabály szerint ezzel a témát lezárta.

A vezető képen a szerző felvétele


[fbcomments]