Életmód

PARFÜMDIVAT 2023 – Megőrülnek érte a nők

Tele a Twitter egy új parfümről szóló bejegyzésekkel, megőrülnek érte a nők. De van, aki kételkedik: tényleg olyan jó a Baccarat Rouge 540? Van, aki egyenesen büdösnek érzi, de legalábbis túlértékeltnek. A parfümökről kár is vitatkozni – vagy szereted, vagy utálod. Milyen az idei parfümdivat?

A világ legnépszerűbb parfümje idén a Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540, ami a legdrágább Extrait változatban 800 euróba kerül. Ez több mint 300 ezer forint. Vannak olcsóbb változatok is – a legolcsóbb a testolaj és az Eau De Parfum. Utóbbi körülbelül 100 ezer forintba kerül. Az ára ellenére a nőket egyenesen elvarázsolja ez a különleges luxus. Vannak már másolatai is. A fejjegyei a keserű mandula, sáfrány, jázmin, a cédrus, az alapjegyek pedig a pézsma, a fás illatok és az ámbra.

Baccarat Rouge 540 – az idei sztár. Fotó: Twitter

Néhány megjegyzés a Twitterről: „Beszereztem a Baccarat Rouge 540-et, adtam neki egy esélyt, de elsőre nekem túl erős volt, túlságosan illatos, aztán egy idő után már egészen csodálatos …” „Január óta ezt használom, és mindenki kérdezgeti: mi ez az illat? Most beszereztem már a hajparfümöt és a testápolót is belőle. Úgy illatozok, mint valami drága magánkórház az Alpokban.:)” Mások ezt írják: „A Baccarat Rouge szörnyű.” „Üvegbe töltött migrén ez, nem egy parfüm.”

Vagy szereted, vagy utálod

Talán nincs még olyan megosztó dolog a világon – a politikán és az esztétikán, a szépségen kívül –, mint az illat. A parfümökről vitatkoznak a legtöbbet az emberek – vagy szereted, vagy utálod. Egyrészt egy illatnak, szinte mindenkin más a kipárolgása. Másrészt a szagok erősen kötődnek az emlékeinkhez. Egy illat képes akár a hangulatunkat is megváltoztatni. Bizakodóvá tehet, és boldogságot terjeszthet, vagy akár hányingert, orrfacsarást is okozhat. Kutatások kimutatták, hogy kellemesen illatozó környezetben a hangulatunk 40 százalékkal is javul.

Az aromaterápia megtaníthat arra, hogy az illatok hogyan serkentik érzelmeinket és lelki állapotunkat, melyek azok az illatok, amelyek megnyugtatnak, ellazítanak és boldoggá tesznek. Emiatt fontos élethelyzetekben szeretünk olyan parfümöket választani, amelyekre emlékezni fogunk – írja a gloriaglam.hr az illatokkal foglalkozó cikkében.

Bár a gyártók évszakonként variálnak, tehát folyamatosan változik kicsit a parfümdivat, ám vannak olyan kultikus márkák, amelyekhez életünk során visszatérünk. Különösen az olyan illatokhoz, amelyek „feldobják” a hangulatunkat. Például Gabriela Sabatini mósuszillatú parfümjei ma már nem annyira népszerűek, de van, aki ragaszkodik hozzájuk. Sabatinivel ellentétben például a Chanel 5 nem tud kimenni a divatból. Már több mint száz éve kultikusnak számít, annak ellenére, hogy van, aki kifejezetten büdösnek érzi. De megunhatatlan például a Dior Poison sorozata, ami valamikor az 1980-as években volt a topon, vagy Giorgio Armani Si-je.

Csábító illatok

Milyen illatot viseltek magukon a világ legnagyobb hódítói, Hollywood sztárjai? Jackie Kennedy mindig különféle parfümökkel vette körbe magát, de a favoritja a klasszikus Joy Jean Patou volt, ami a világ legdrágább parfümje. Mintegy tízezer jázminvirágból és válogatott rózsákból préselték először a nagy depresszió, azaz a gazdasági világválság idején.

Grace Kelly, Monaco hercegnője Creed Fleurisimo illatot viselt magán, ami a hercegi családot illette meg. Bergamott, tubarózsa, liliom és bolgár rózsa. Már az összetevők felsorolásába is beleszédül az ember.

Liz Taylor is az erős, keleties illatokat szerette, mint például a Jean Desprez Bal À Versailles, amit 1962-ben dobtak piacra sárga rózsa, szantálfa és vanília keverékéből. Amerre járt, illatcsíkot húzott maga után, bármilyen keveset is cseppentett belőle magára.

Mi volt a kedvenc illatuk a világ legvonzóbb nőinek? Fotómontázs: Profimedia/nova.rs

Az élet szép

Az illatok dolga feldobni az ember hangulatát. Az élet szép, üzeni a Lancôme kultikus parfümje, amely 2012 óta nem megy ki a divatból. Ez az egyszerű, de örök érvényű üzenet és illat a gloriagam.hr portál szerint most, 2023-ban is összhangban áll a nők optimizmusával és a boldogsággal. Ennek jegyében indított idén kampányt az ismert világmárka, amelynek nagykövete Julia Roberts. Aktivistaként tíz másik sztár is csatlakozott ehhez a boldogság kampányhoz, köztük Isabella Rossellini, Lily Collins, Penelope Cruz és Zendaya. Az új La Vie est Belle Iris Absolut az emblematikus La Vie Est Belle női illatának modernizált változata. Az írisz tízszer töményebb benne, mint az eredeti formulában, ezért abszolút a középpontban van. Mellette a feketeribizli frissességet kölcsönöz neki a füge illatával együtt. Mindezt érzéki pacsuli és vanília tetézi. Uhh, ez van, akinek sok a jóból. Annak viszont, aki szereti a tobzódást, isteni lehet.

Az élet szép – hirdeti Julia Roberts és Penelope Cruz. Még ha tízszeres írisz illat kell is hozzá. Fotó: Elle

Ilyen idén a parfümdivat, de akinek van kedvenc illata, divattól függetlenül bátran használhatja, hiszen a környezetében ez az illat az ő védjegye, szinte eggyé válik vele.

Vezető kép: a parfümökről kár is vitatkozni – vagy szereted, vagy utálod. Fotó: gloriagam.hr

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago