Categories: Kultúra

PANNON VÁRSZÍNHÁZ – Rengeteg újdonság

Számtalan újdonságot jelentett be a Pannon Várszínház évadnyitó társulati ülésén Vándorfi László, a színház igazgató-rendezője, aki rendkívül sikeres nyárról számolt be a megjelenteknek.

Az igazgató először a nyári sikerekről számolt be – és megköszönte a társulat, az irodai dolgozók, valamint a műszakiak munkáját. Június közepétől augusztus 20-áig 42 előadást tartottak a régióban, amelyeket közel harmincezer néző látott. 

A társulat rengeteg helyszínre jutott el. Legtöbbször Alsóörsön lépett fel, sokszor játszott a Füredi Marina Szálloda kertjében, és jó helyszínné vált az egykori várbörtön udvara is.

A tizennyolcadik évadot kezdjük – folytatta Vándorfi László. – Öt bemutató bérletünk lesz: a Mágnás Miska, a Jövőre, veled, ugyanitt, a Janika, a Bűn és bűnhődés, valamint a Béke presszó. Ez utóbbi ősbemutató, és szintén ősbemutató lesz egy ifjúsági előadásunk, a Stop, amelynek írója Grecsó Krisztián, zeneszerzője pedig Hrutka Róbert. A Stopot nemcsak Veszprémben, hanem Budapesten is bemutatjuk, a Hatszín Teátrumban, ahogyan a Pannon Bárszínház előadását is. Ez utóbbi egy műfajteremtő kezdeményezés lesz a Hangvilla éttermével együttműködve a Hangvilla kávézójában. Régi nagy művészeket idézünk meg színházi sztorikkal.

Nő a bérletek száma is: az eddigi hét helyett kilenc bérletet kínálnak. Vasárnap délután ötkor is lesz előadás, illetve a veszprémi családsegítő központ dolgozóinak és a rászoruló családoknak kínálják a nyilvános főpróbákra érvényes bérletet.

Vándorfi László nem kerülte meg a színház finanszírozási problémáját sem:

Öt évvel ezelőtt három évig benne voltunk a kőszínházi támogatási rendszerben, és a vonatkozó törvény változása miatt nem kaptunk további állami támogatást. A támogatás összege évente 110 millió forint volt, azóta pályázatokból évi harmincmillió forintot tudunk összeszedni. Nagyon megtisztelő számunkra, hogy három önkormányzat, a veszprémi, az ajkai és az alsőörsi mellettünk áll, de ezek a támogatások nem tudják pótolni azt az összeget, amire szükségünk van.

Ezután ismét csak jó hírek következtek. Teljesen megújul a színház arculata, amelyben egy fiatal veszprémi csapat, a Juliushard lesz az intézmény segítségére. Új tagok is érkeztek: Egri Zsófia és Kárpáti Barbara a Pesti Magyar Színiakadémia befejezését követően szerződtek Veszprémbe, Varga Gábor Dániel a díszletező, Magyar János pedig a fodrász-öltöztető csapatba került. Újra a Pannon Várszínházban játszik, a Bűn és bűnhődés főszerepében lesz látható Egyed Brigitta, aki a hétvégén az olaszországi Figari Film Festen elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat Kis Hajni Szép alak című filmjében nyújtott alakításával. A másik, sokszor visszatérő vendégművészt, Gazdag Tibort a Béke presszóban láthatja majd a közönség.

Jövőre lesz húszéves a táncfesztivál. A jubileumi előkészületekről a fesztivál művészeti vezetője, Krámer György számolt be:

Szeretnénk különlegessé tenni a jubileumi táncfesztivált. Rengeteg tervünk van, többek között egy exkluzív album kiadása, díszvendégek, köztük egy külföldi művész meghívása, konferenciát is tervezünk a szakmai fesztiválok finanszírozásáról, kiállításunk is lesz, kivisszük a város utcáira, tereire a táncot, és bemutatkozási lehetőséget adunk az Imre Zoltán-programban részt vevő pályakezdő fiatal táncosoknak. Egy dolgot azonban biztosan tudok: soha nem vinném a fesztivált a kommercializálódás terepére.

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago