Categories: Közélet

PANNON EGYETEM – Kimagasló felvételi eredmények és államilag támogatott pótfelvételi lehetőség

Az idei felvételi eljárásban az országos átlag több mint duplájával, 9 százalékkal nőtt a Pannon Egyetemre felvett hallgatók létszáma az előző évihez képest. A minőségi képzéseket kínáló, stabil, a tudományos kiválósági programban is elismert intézményben a 2018/2019-es tanévben a most lezárult felvételi eljárás alapján összesen 1981 hallgató kezdheti meg tanulmányait, ebből 1611 állami ösztöndíjas képzéseken.

A felvételt nyert hallgatók közül 1281 fő alapszakra, 236 fő mesterszakra, 44 fő osztatlan képzésre, 420 fő pedig felsőoktatási szakképzésre iratkozhat be szeptember elején.

Ezúttal is a Gazdaságtudományi Kar vonzotta a legtöbb hallgatót: az intézménybe jelentkezők több mint egyharmada a kar hallgatójaként kezdi meg tanulmányait annak ellenére, hogy több mint 40 százalékuk a magasan meghúzott, államilag finanszírozott ponthatár miatt önköltséges hallgató lesz. A hagyományos BSc szakokhoz képest a kevesebb matematika alapú elméleti tantárgyra építő üzemmérnök-informatikus BProf alapszak indításának is köszönhetően a legnagyobb arányú létszámbővülést a műszaki informatikai képzési területen regisztrálhattak, ahol 65 százalékkal nőtt a felvettek száma az előző tanév létszámadatához képest.

A legnépszerűbb alapszakok az egyes karokon: a pénzügy és számvitel szak (GTK), a mezőgazdasági mérnöki (GK), a vegyészmérnöki (MK), az anglisztika (MFTK) és a programtervező informatikus (MIK) voltak. A legmagasabb felvételi pontszámot a kereskedelem és marketing alapszak nappali tagozatának államilag finanszírozott formájú képzéséhez kellett elérni: ehhez 466 pont szükségeltetett.

A mesterképzésekre felvettek közül a legtöbben a vegyészmérnöki, a tanári, a fordító és tolmács, a vezetés és szervezés, a műszaki menedzser, valamint a mérnök informatikus mesterszakot kezdhetik meg szeptembertől. A felsőoktatási szakképzési szakokra felvettek számában 9 százalékos volt az előző évihez képest a növekedés.

A veszprémi és keszthelyi karok mellett a képzési helyek kiemelkedően jó felvételi eredményeket könyvelhettek el: a Nagykanizsai Kampusz képzéseire 86 százalékkal, a Zalaegerszegi Képzési és Kutatási Központba 19 százalékkal több hallgatót tudtak felvenni, mint tavaly.

Ugyan a felvi.hu adataiból ez nem látszik, elsősorban a Stipendium Hungaricum állami ösztöndíjprogramnak köszönhetően tovább nőtt az angol nyelven kínált képzéseikre jelentkező külföldi hallgatóik száma.

Az Ipar 4.0 munkaerő-piaci kihívásaira hatékony választ kínáló, a hagyományos BSc szakokhoz képest kevesebb matematika alapú elméleti tantárgyra építő üzemmérnök-informatikus BProf alapszakra a 2018/19-es tanév pótfelvételi eljárásában az Emberi Erőforrások miniszterének egyedi döntése alapján államilag támogatott helyekre is lehet jelentkezni a Pannon Egyetem veszprémi és nagykanizsai képzőhelyére, utóbbira levelező formában is. Ez lehetőséget ad az informatikusi pálya iránt érdeklődő fiataloknak, hogy állami segítséggel tegyenek szert jól kamatoztatható, versenyképes szakmai tudásra a XXI. század egyik vezető iparágában.

A Pannon Egyetem legtöbb szakjára a pótfelvételi eljárás keretében még bejuthatnak azok, akik most nem nyertek felvételt egyik intézménybe sem, vagy korábban nem adtak be jelentkezést. A jelentkezés időszaka július 27. – augusztus 6. További információ itt olvasható.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago