Közélet

Összevesztek Ukrajnán – Nem küldenének fegyvert

Megosztotta a német értelmiséget egy petíció, amely visszafogottságot követel az Ukrajnának nyújtott segítségben és nem támogatja fegyverek küldését, mert az a háború kiterjedéséhez vezet. Összevesztek Ukrajnán. Az ellenvélemény szerint az agresszort le kell győzni, fegyverrel. Putyinnal nem lehet tárgyalni. Megszólalt egy filozófus is.

Az európai híradásokat követve úgy tűnik, mindenki, az egész demokratikus Európa Ukrajna mellett van az agresszor Oroszország elleni háborúban. A látszat azonban csal ebben is, mint mindenben. Létezik erős ellenérzés is a fegyverszállítással szemben. Elegendő csak a veszprémi vagy alsóörsi buszjáraton meghallgatni, miről beszélgetnek jó hangosan az idős férfiak. De a választások eredményébe is vastagon belejátszott a félelem a háborúba keveredéstől.

Vízválasztó tanulságok

A horvát jutarnji.hr online hírportál a Guardianra hivatkozva összeállítást közölt a petíciókról, amelyek megosztják a német értelmiséget. Úgy is mondhatnánk, összevesztek Ukrajnán. Vízválasztó a kérdés, hogy ki milyen tanulságot von le a német történelem véres konfliktusaiból. A fiatalabbak támogatják a fegyverszállítmányok küldését Ukrajnának, míg az idősebbek óvatosságra intenek. Persze kivételek mindig akadnak, nem lehet általánosítani.

Nagy port kavart a németországi feministák nyílt levele Olaf Scholz német kancellárhoz az Emma magazin internetes oldalán. A kulturális élet különböző területéről ismert 26 közéleti szereplő írta alá. Köztük a legismertebb német feminista, az Emma alapítója, Alice Schwarzer és Juli Zeh írónő, valamint Martin Walser dráma- és regényíró. A petíció leszögezi, az Ukrajna elleni orosz agresszió sérti a nemzetközi jog alapjait. Mégis arra figyelmeztetnek, ha kitör az atomháború, azért nemcsak Putyin lesz a felelős, hanem azok is, akik további bűntettekre motiválják. Az aláírók Németország történelmi felelősségére hivatkozva arra kérik Scholzot, segítsen a háborús feleknek mindkettőjük számára elfogadható kompromisszumra jutni.

Vulgáris pacifizmus?

Dühös válaszokat váltott ki a nyílt levél ukrán, de német részről is. „Vulgáris pacifizmusnak” nevezte Robert Habeck gazdasági miniszter. „Ugyan mi következne az ilyen megegyezésből?” – kérdezik a Zöldek. „Egy kis okkupáció, egy kis erőszak, egy kis egzekúció elfogadható annak fejében, hogy Ukrajna gyorsan megadja magát? Szerintem ez nincs rendben” – fogalmaz egyikük.

Nem sokat váratott magára az ellenpetíció, ami a Die Zeit hetilapban jelent meg és felszólította Scholzot, hogy folytassa az ukrán hadsereg támogatását nehézfegyverek szállításával. Ezt a nyílt levelet, amelyet Ralf Fücks, a Zöld Párt egykori társelnöke kezdeményezett, 58 művész írta alá, köztük a Nobel-díjas Herta Müller, Igor Levit zongoraművész, Deniz Yücel, a német Pen Club elnöke. Véleményük szerint Németország érdekében áll megakadályozni az orosz győzelmet Ukrajna felett. Daniel Kehlmann Booker-díjas író, aki szintén támogatja ezt a petíciót, kifejtette: „Az invázió első két napján talán még lett volna értelme megadásra biztatni Ukrajnát, de most, amikor nyerésre állnak, kötelességünk támogatni őket erőfeszítésükben – erkölcsi és taktikai okokból is.” Annak ellenére mondja ezt az író, hogy valahol legbelül ösztönösen enyhén szólva furcsának találja, hogy ő a fegyverkezést támogatja.

Jürgen Habermas filozófus a Süddeutsche Zeitungban közölt esszéjében nemzedékek közötti szakadéknak nevezte ezt a vitát, amiben összevesztek Ukrajnán. Ugyanakkor figyelmeztet rá, hogy egy esetleges atomháborút nem lehet hagyományos értelemben megnyerni.

Fotó: PBS

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago