Categories: Közélet

NYOMTASSTEIS – Szakszervezeti különszámmal szórják be az országot

A Nyomtass te is! mozgalom különszám készítésével támogatja a szakszervezetek „rabszolgatörvény” elleni országos tiltakozását. Ezt fogják osztani a december 8-ai szakszervezeti tüntetésen, valamint nagy vidéki üzemeknél. Az akciókhoz várják a csatlakozók jelentkezését.

Nem leszünk rabszolgák! – hirdeti a Nyomtass te is! szakszervezeti különszámának nyitó cikke, amely azt is leszögezi, hogy csak az összefogás állíthatja meg a kormány munkavállalók kizsákmányolását célzó ámokfutását.

A kormány tudniillik évi 250–300-ról 400 órára akarja emelni az elrendelhető túlórák számát, emellett egyről három évre növelni a munkaidőkeret elszámolási időszakát. A szakszervezetek példátlan összefogás mellett országosan tiltakoznak – a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) vezetésével – a tervek ellen.

A különszámból megtudhatjuk, hogy a munkaképes korú lakosság túlnyomó többsége – 83 százaléka – elutasítja a kormányzati terveket, és majd’ ennyien úgy gondolják, hogy a túlóraszám emelésével növekszik a dolgozók kiszolgáltatottsága.

Szó esik arról is, hogy Magyarországon már most 35 nappal többet dolgoznak az emberek, mint az unió legkevésbé leterhelt országában, Franciaországban, ahol csak évi 1560 órát dolgoznak, a hazai 1840-nel szemben. Ezt akarja a kormány még 50 nappal növelhetővé tenni.

A lapban olvashatunk arról is, hogy a kimerültségtől már most is évente 13–15 kamionsofőr veszíti életét munka közben, vagy hogy a köztisztviselőknek „pofára” akarnak béremelést adni, azaz a lojális kezdők akár többet is kereshetnek, mint a több évtizedes tapasztalattal rendelkező, de a talpnyalásban kevésbé jeleskedő kollégáik.

A különszámot országszerte osztani fogják több városban, néhány helyszín és időpont már tudható. Az akciókhoz várják a csatlakozókat. Jelentkezni az info.nyomtassteis@gmail.com-ra levelet írva lehet.

Nyomtass te is! osztás a vidéki üzemeknél:

December 10. hétfő: Esztergom

December 11. kedd: Szolnok

December 12. szerda: Székesfehérvár, Dunaújváros

December 13. csütörtök: Kecskemét

December 14. péntek: Győr

A különszám innen letölthető.

 

 

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago