Categories: Közélet

NYARALÁS – Eltolódik a szezon?

Újabb bizonytalan turisztikai szezon elé nézünk. Mi lesz a nyáron? Lesz bátorságunk utazni? Drágább lesz vagy olcsóbb a nyaralás? Felpöröghet már húsvétkor az előszezon? Számos megválaszolatlan kérdés.

A lockdown erős utazási vágyat vált ki az emberekből, ugyanakkor messze vagyunk a kívánatos átoltottságtól, nagyon lassan halad a védőoltások beadása, nem csak itt a Balatonnál, de a horvát tengerparton is. A horvátok most kezdeményezik a turizmusban dolgozók soron kívüli beoltását, de úgy tűnik, ez náluk az oltási tervbe ütközik. Nálunk még nem hallottam ilyen kezdeményezésről, pedig hasznos volna. Déli szomszédaink készülnek továbbá a turisták (gyors)tesztelésére az érkezési pontokon, és az oltási igazolás figyelembe vételét is fontolgatják. Bár ez utóbbit elég reménytelennek tartják abból a szempontból, hogy elsőnek az időseket oltják világszerte, nem azt a dinamikus réteget, amelyik utazna.

Elkészültek a Safe stay in Croatia (Horvátország biztonságos) tanúsítvánnyal a WTTC (Utazási és Turisztikai Világtanács) feltételeihez igazodva, és már most több mint kétszázezer vendéglátóhely, valamint turisztikai szolgáltató csatlakozott ehhez a nemzeti nyaralás marketingprojekthez. Kampányolnak azért, hogy akár hosszabb időre is költözzenek Horvátországba a digitális nomádok, ott legyenek home office-ban, ne a világvárosok alvó negyedeibe bezárva. Két jó hírük is van, hogy az ismert légitársaság, a TUI Airways májustól újraindítja járatait a horvát tengerparti városokba és hogy Németország zöld zónába sorolta Isztriát. Ennek ellenére – a 444.hu értesülései szerint – eltolódott szezont jeleznek a horvátok, a brit vendégek foglalásai alapján csak augusztusra pöröghet fel a forgalom, ami áthúzódik az őszbe. Szeptember lesz idén a július? – kérdezi a 444.hu.

A Balatonnál erős előszezonra és forgalmas nyárra számítanak a szallas.hu foglalásai alapján. Szakemberek azt remélik, hogy ugyanúgy mint korábban, most is a húsvéti ünnepekkel indul a szezon. Aminek van is alapja, hiszen már most megtelik a part, amint kisüt a nap. Azonban az önkormányzatok mintha nem örülnének egyértelműen a turistaáradatnak. Van ahol a járvány miatt lezárták a strandokat a sétálók előtt.

Az már most látszik, hogy idén is az autóval elérhető helyszíneket választják a nyaralóvendégek, nem csak a biztonság miatt, hanem azért is, mert rettenetesen megdrágultak a repülőjegyek. Ebből a szempontból tehát luxus lett a nyaralás. Bár az is igaz, hogy éppen a luxusszállodák, a luxus üdülőközpontok nem panaszkodnak. Ahol van spa, ott továbbra is nagy a forgalom. Megnőtt a kereslet továbbá a bérelhető balatoni villák, nyaralók iránt.

Ami a kínálatot és az árakat illeti, nagyon változó a kép. Az idei balatoni árakat még nem igazán látni. A horvátoknál például Poreč olcsóbb lett 2,5 százalékkal. Egy kávé átlagban 1,5 euró – mint nálunk. A sör 2,5 euró a vendéglőben. Egy kétszemélyes vacsoráért pedig 64 euró körül kell majd fizetni a tengeren, ami azért húzósabb, mint itthon, ám körülbelül ugyanannyi, mint például Korfun. Törökország lett jelentősen olcsóbb idén euróban számolva, mert gyorsan romlik a török líra. Portugáliában és Bulgáriában több mint 10 százalékkal estek az árak, de Portugália egyelőre vörös besorolású, tehát nincs jelentősége. Spanyolország drágult mintegy 7 százalékkal. És akkor még a repülőjegyárakat nem is néztük.

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago