Categories: Közélet

BALATON – Gigantikus természetátalakítás

Balatonvilágos egykori aligai részén elkezdődött az a gigantikus és ész nélküli természetátalakítás, amit tavaly nyár végén jósolt a balatontipp.hu egy nem sokkal korábban megjelent kormányrendelet nyomán. Az első fecske egy 92 lakásos, azaz egy kisebb falu lakosságát befogadó épület lesz nem messze a hajdani pártüdülő kerítésétől.

A tavaly augusztusban Orbán Viktor aláírásával kiadott jogszabály elsősorban az egykori MSZMP-üdülő, a Club Aliga mai tulajdonosainak adott szinte korlátlan beavatkozási lehetőséget az addig érvényes építési és telekalakítási szabályok felülírásával. A helyiek és más egyszerű halandók jogait csorbító beruházói szabadságból jutott a kerítésen túlra is. A várhatóan elsőként elkészülő, és a mai módihoz mintát adó épületet az „úttörőtáborként” ismert, de Erzsébet táborként is működtetett vízparti üdülő helyén, az 1392-es helyrajzi számú ingatlanon húzzák fel rövidesen.

A telket az Archibald Ingatlanhasznosító Szabadidő, Sport Kft. szerezte meg. A 2016-ban alakított vállalkozásról talán annyit érdemes tudni, hogy 2020 januárja óta két cég, a Media System Kft. és a Zétavár Szabadidő, Sport és Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonában van. Ezek tulajdonosai többségében megtalálhatók a dr. Bártfai Beatrix vezetésével működő Sárhegyi és Társa ügyvédi iroda munkatársai között. Az mfor.hu gazdasági szaklap szerint az érintettek kiváló kapcsolatban vannak fontos kormányzati szereplőkkel.

A vonatkozó jogszabály szállodafejlesztésre hivatkozva nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette az 1392-es helyrajzi számú ingatlanon tervezett munkálatokat is. Kivételes elbírálásként többek között:

  • 20-ról 30 százalékra emelte a beépíthetőség mértékét,
  • a legnagyobb épületmagasságot 8-ról 16,5 méterre növelte,
  • a kötelező zöld felület arányt 50-ről 40 százalékra csökkentette,
  • a terepszint alatti beépíthetőség mértékét 20-ról 50 százalékra emelte. És ami igazán durva,
  • kimondta, hogy az ingatlanon parti sétány, közhasználat céljára szolgáló strandolásra alkalmas partszakasz, közhasználat céljára szolgáló strand és különleges strandterület nem alakítható ki, illetve nem állhat fenn.

Hogy magát az építési eljárás lebonyolítását is megkönnyítsék, a rendelet lerövidítette az engedélyezési határidőket, és rögzítette azt is, hogy a beruházás esetében építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, valamint településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni.

A teljes cikk a balatontipp.hu-n olvasható.

 

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago