Categories: Életmód

NÉZŐPONTVÁLTÓ – Csökkenthető a rák kialakulásának esélye

A Nézőpontváltó Egyesület üzenete a Rákellenes világnap alkalmából.

A daganatos betegségek még most, a III. évezred elején is a legpusztítóbb betegséget, az emberiség legnagyobb ellenfelét jelentik. Mivel azonban ismerjük a kialakulás kockázatának egyes, saját magunk által is befolyásolható tényezőit (dohányzás, táplálkozás, életmód stb.), ezért nem állunk teljesen tehetetlenül a daganatos betegségekkel szemben. A rákbetegség kialakulásának esélye csökkenthető!

Az egészségmegőrzés, a rákbetegség elleni küzdelem mindannyiunk közös ügye. Mindenki tehet valamit: egészségesek, betegek, orvosok és kutatók és igen, a gyógyszergyártók, és igen, a politikusok is, és ne feledkezzünk meg a média képviselőiről – mind-mind tehetünk a daganatos betegségek ellen, hiszen azok gyógyítása csak 15 százalékban orvosi- és pénzkérdés, a többi szemléletmód kérdése, és nézőpontváltó hozzáállással nagyban megnövelhető annak esélye.

Az egészségesekre jutó rákbetegek aránya 1936-ban 1:36-hoz, 1996-ban 1:16-hoz, 2016-ban 1:3-hoz, 2020-ban 1:2-höz, tehát három év múlva minden második embert közvetlenül érint majd a daganatos betegségek valamelyike valamilyen szinten.

A Rákellenes világnap a rák elleni küzdelem fontosságára kívánja a társadalom figyelmét irányítani. Az egyéni felelősségvállalás alól senki sem menthető fel, hiszen hazánk egyes daganatos megbetegedések okozta halálozásában az első helyen áll. Az ingyenesen igénybe vehető szűrővizsgálatok részvételi aránya csak 40 százalék körüli, a panaszt okozó daganatok háromnegyede viszont már áttétes!

A rákbetegségben elhunytak fele megmenthető lenne, ha az elváltozást, a daganatot idejében felismernék és megfelelően kezelnék. Felvilágosítással és szűrővizsgálatokkal az esetek egyharmadát lehetne megelőzni, egyharmadát gyógyítani, a betegek fennmaradó egyharmadát pedig megfelelő életminőség-javító kezelésben részesíteni.

Az első rákellenes világkongresszus résztvevői 2000. február 4-én Párizsban történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen.

A Párizsi Chartára keresztelt rákellenes dokumentumot a világ minden részéről összegyűlt vezető kormányzati tisztségviselők, a legjelentősebb rákkutató társaságok és szervezetek vezetői, orvosvezetők, betegképviselő civilszervezetek és az ipar reprezentánsai látták el kézjegyükkel. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét Rákellenes világnappá nyilvánította, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje „a világon élő összes ember szívében és gondolataiban éljen”.

A Párizsi Charta:

Hitet tett az emberséges kezelés és a minőségi rák-ellátás mellett, egyenlő partnerként kezelve a rákos betegségben szenvedő embereket.

Hangsúlyozta az új orvosi kutatások fontosságát, illetve azt, hogy ezek a kutatási eredmények minél hamarabb utat találjanak a klinikai területre.

Szót emelt a megbélyegzés, a félelem és a közömbösség ellen, hogy a közvéleményt megfelelő irányba befolyásolja.

Kiemelte a tájékoztatás fontosságát, hiszen egy tudatos és tájékozott beteg könnyebben részt tud venni a rá vonatkozó döntések meghozatalában, illetve fokozottabban tud együttműködni az orvosokkal a terápia sikerének érdekében.

Egyik legfontosabb szempontként a korai felismerést, illetve a szervezett rákszűréseket nevezte meg.

A rákbetegek általános: fizikai, lelki és szociális szempontokat is magában foglaló jólétének, azaz életminőségének javítását – tekintet nélkül a betegség fokára és kimenetelére, illetve különös hangsúllyal a fájdalom kezelésére, a palliatív ellátásra a betegség minden szakaszában – ugyancsak az elsődleges célok közé helyezte.

A Párizsi Charta legfontosabb üzenete, hogy a rákbetegség ellen önmagunk is tehetünk és az, hogy ebből a betegségből meg lehet gyógyulni.

A Nézőpontváltó Egyesület egyik célja, hogy a hozzá csatlakozott rákellenes civil szervezetek munkájára irányítsa a figyelmet, és azok üzenetei eljussanak az érintettekhez. Ezen civil szervezetek folyamatos média-jelenlétükkel és kampányaikkal szüntelenül, újra és újra felhívják a döntéshozók figyelmét mindazokra a problémákra, amelyeket a daganatos betegségek egyéni, családi és társadalmi szinten jelentenek.

A Rákellenes világnap alkalmával kéréssel és felhívással fordulunk mindenkihez!

Azt kérjük minden egyes embertársunktól, hogy tekintsenek önmagukra és szeretteikre, mint egyedi és megismételhetetlen univerzumra!

Álljanak önmagukhoz egészségtudatosan, vegyék igénybe az ingyenes orvosi rákszűrési lehetőségeket, és erre biztassák a környezetükben élőket is!

Vigyázzanak arra a testre, ami az övék, próbálják az adottságaikból a lehető legtovább a lehető legjobbat kihozni, és kérjenek segítséget, ha változtatni kívánnak az életmódjukon!

Ha azonban minden elővigyázatosság ellenére mégis megbetegednének, akkor forduljanak támogatásért, támaszadásért a Nézőpontváltó Egyesülethez csatlakozott szervezetekhez, szakemberekhez!

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago