Életmód

Nem csak tavaszi fáradtság?

Nehéz kikelni az ágyból, napközben is úgy érzi, csak fél gőzzel megy előre, és már kora délután a sokadik kávé után sóvárog, hátha segít? A fáradtságot okozhatja egyszerű alváshiány vagy stressz, de sok más, komolyabb dolog is. Nem szabad félvállról venni a tüneteket!

Sokunkkal előfordul, hogy úgy érezzük, nem bírjuk a tempót. Örülünk, ha végzünk a munkával és a háztartással, de másra már nincs energiánk. Karikás a szemünk, nyúzott az arcunk. Tavasszal szinte mindenki csak legyint, hogy ez csak a szokásos tavaszi fáradtság. Ám fáradtság és fáradtság között is van különbség! Szász Máté, a SYNLAB Hungary Kft. biológusa beszél a fáradtságérzet lehetséges okairól és különböző típusairól.

– A fáradtság, levertség érzésének több és eltérő oka lehet – mondja Szász Máté. – Perifériás fáradtság például hirtelen izomterhelés miatt alakul ki. A kumulatív fáradtság akkor lép fel, ha napokig nem tudtunk eleget aludni például egy zajongó szomszédtól vagy épp fokozott szellemi, fizikai munkavégzés miatt. A rövid ideig tartó, extrém alváshiány tranziens fáradtságot okoz. Ám mindezeknél veszélyesebb a krónikus fáradtság. Ez a típus jellemzően három hónapnál hosszabb ideje tart, befolyásolja a munkaképességet, és nem pihenhető ki alvással. Ennek a hátterében hormonális, gyulladásos vagy fertőzéses okok is lehetnek.

Gyulladás a szervezetben

Elképzelhető, hogy a fáradtságon kívül más tünetet nem is tapasztalunk, pedig egy megbúvó gyulladásos góc sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Mivel ilyenkor akár százszorosára is nőhet a szervezet CRP- (azaz C-reaktív protein) szintje, egy vizsgálattal viszonylag hamar kiderülhet, hogy valami nem stimmel. Például egy krónikus bélgyulladás vagy ízületi gyulladás is kiszűrhető.

Vas- és rézhiány

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint a világ lakosságának 16 százaléka szenved súlyos vashiánytól. A jelenség a 0–5 éves korosztályt, a serdülő lányokat, a várandósokat és a menopauza idején az erős vérzéstől szenvedő nőket érinti leggyakrabban – és szintén okozhat fáradtságot. A réz éppúgy szükséges a vérképzéshez, mint a vas. A szervezet rézellátottságát azonban sajnos rutinszerűen nem vizsgálják, pedig érdemes figyelni erre az értékre is.

Inzulinrezisztencia

Mind az emelkedett, mind a kórosan csökkent vércukorszint egyik első jellemző tünete a hirtelen beálló fáradtság, koncentrációs zavar, szédülés és fejfájás. Az inzulinrezisztencia a világ lakosságának 15–45 százalékát érintheti, így ez az egyik leggyakoribb anyagcserezavar. Ilyen esetekben a szénhidrátfogyasztás után a normálisnál intenzívebb és elhúzódóbb az inzulinszint-emelkedés, ami gátolja a zsírbontó és zsírégető folyamatokat. Ennek (is) köszönhető az étkezést követő „kajakóma”, azaz az erős, letargikus fáradtság. Figyeljünk testünk jelzéseire, és próbáljuk meg felmérni, összeköthető-e a tünet bizonyos élelmiszerek elfogyasztásával!

A hormonháztartás zavarai

Az endokrin rendszer egy bonyolult és nagyon érzékeny rendszer, amelynek működését számos tényező zavarhatja meg. Az Addison-kór esetén például felborul a szervezet víz-, nátrium- és káliumháztartása, mivel hiányzik a szervezetből a só és a vízháztartásban szerepet játszó aldoszteron nevű hormon, amit egyébként a mellékvese termel. Ennek hiánya befolyásolja a vérnyomás szabályozását is, ami gyakran túl alacsony lehet, ami gyengeséget, fáradtságot, akár szédülést okoz.

Mit ajánl a szakértő?

A levertség, nyúzottság tehát sok okból alakulhat ki, de ahogyan Szász Máté is javasolja, a tünetekkel foglalkozni kell, különösen akkor, ha visszatérő és hosszabb ideje tapasztalt tünetekről beszélünk. Minden esetben érdemes orvosi segítséget kérni, illetve olyan szűrővizsgálatokat is igénybe venni, amelyek segíthetnek a helyes diagnózis felállításában. Egy egyszerű vérvételből is sok adat kinyerhető: ma már elérhetőek olyan vizsgálatok is, amelyek segítségével a szervezet vitaminellátottsága kerül mikroszkóp alá. Ezekből kiderül, hogy szükség van-e vitaminkiegészítésre, illetve az aktuálisan szedett vitaminkészítmény megfelel-e szervezetünk igényeinek. A nem megfelelő inzulinválaszról is könnyen kaphatunk visszajelzést. Léteznek vizsgálatok, amelyek a pajzsmirigy működésére térnek ki, így fény derülhet a pajzsmirigy rendszertelen működésére és az általa termelt hormonok szintjének növekedésére vagy épp csökkenésére. A korábban említett nyomelemek is értékelhetőek vérvételből, amely után a réz-, cink-, szelén- és jódellátottságról kaphat az egyén pontos képet. Mindenképpen érdemes szakértővel konzultálni annak érdekében, hogy a szervezetünknek megfelelő vitaminokat és életmódot alakítsunk ki és újra energikus, aktív életet élhessünk!

Képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago